voorjaarsmoeiheid

16-03-2017
voorjaarsmoeiheid

 

Heb jij last van voorjaarsmoeheid?
Moeheid is een moeilijk te omschrijven begrip, omdat iedereen dat anders ervaart. Het kan zich op vele manieren uiten: een zwaar gevoel in je lichaam, niet helder van geest zijn, een grote slaapbehoefte, een somber gevoel en snelle irritatie. 
Sommige mensen -met name vrouwen- hebben last van vermoeidheidsverschijnselen bij het wisselen van de seizoenen. Dit heet Seasonal Affective Disorder (SAD) en kan zich in lichte tot ernstige mate manifesteren. Van een licht vermoeidheidsgevoel tot een zware depressie.

Bekende termen die in dit verband genoemd worden zijn voorjaarsmoeheid, najaarsmoeheid en winterdepressie.

Voor alle vormen geldt dat voornamelijk een gebrek aan (zon)licht de klachten veroorzaakt.Oorzaak van Seasonal Affective Disorder.


Naar de oorzaak van SAD wordt nog gezocht, maar het lijkt samen te hangen met de biologische klok die beïnvloedt wordt door de hoeveelheid licht. Via het netvlies komt zonlicht binnen, dat chemische processen in de hersenen op gang brengt. Dit gebeurt in de pijnappelklier, die zich in het midden van de hersenen bevindt. De stoffen die daar aangemaakt worden regelen onze biologische klok. Het hormoon melatonine is zo'n stof en deze veroorzaakt slaperigheid. Mogelijk is de aanmaak van melatonine bij mensen met een winterdepressie verstoord, maar onderzoek heeft dat nog niet bevestigd.

Zeer waarschijnlijk is het serotoninegehalte bij mensen met een seizoensgebonden depressie uit balans, net als bij mensen met een 'gewone' depressie. Deze neurotransmitter regelt onder andere het gevoel van welbevinden.

Symptomen bij Seasonal Affective Disorder
Voorjaars- en najaarsmoeheid zijn lichtere vormen van seasonal affective disorder en gaan gepaard met symptomen als vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieverlies. Mensen die last hebben van een winterblues of winterdepressie ervaren deze symptomen gedurende de winterperiode. Alleen voelen zij zich nog slechter dan patiënten die aan voorjaarsmoeheid lijden. Dan spreek je van SAD. De meest opvallende symptomen zijn:

         Een verstoord slaappatroon.
         Een verstoord eetpatroon.
         Een depressief gevoel waar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn.


Daarnaast kun je last krijgen van de volgende symptomen:

         Somberheid.
         Hoofdpijn.
         Langdurig slapen en toch een voortdurende vermoeidheid.
         Moeilijk in slaap vallen.
         Stress.
         Gevoelens van nutteloosheid.
         Grote behoefte aan koolhydraten en gewichtstoename, die in de lente weer afneemt.
         Prikkelbaarheid.
         Vermijden van sociale contacten.
         Libidoverlies.

Heb je (regelmatig) last van vermoeidheid? Zo ja, hoe ga jij daarmee om?

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl