stress verminderen door te ontspullen

14-05-2018
stress verminderen door te ontspullen

 

Ontspullen zorgt voor meer rust
Ontspullen is schrappen van stress. Steeds als je overbodige spullen uit je leven gooit, worden je toekomstige dagen iets lichter, luchtiger en kalmer.

Overbodige spullen vormen ballast. Jij wilt omhoog richting meer vrijheid en blijheid. En overbodige ballast houdt je aan de grond. Die volle zolder, die uitpuilende kledingkast, die oververmoeide boekenplank vol met ongelezen boeken en ongevraagde laag stof.

Ontspullen in huis helpt je opwaarts richting meer vrijheid, blijheid en betekenis. Ontspullen maakt je leven simpeler en rustiger en je hoofd kalmer.

Ontspullen in 8 simpele tips

1. Je wilt graag ontspullen maar je hebt de puf niet om te beginnen? Begin dan klein en vraag jezelf af: ”wat kan ik nu direct weg doen?” en zet die stap direct. Denk niet in grote projecten, denk ik de volgende stap die je kunt zetten.

2. Zet een krat, doos of kist klaar waar je tijdens het ontspullen overbodige meuk in kwijt kunt: je wegdoe-doos. Je hoeft niet nog niet na te denken wat je met die spullen wilt doen. Maar je kunt ze alvast daar parkeren.
Later kun je uitzoeken welke dingen je wilt verkopen of weggeven, welke naar de kringloop kunnen en welke naar de recycling moeten.

3. Maak ontspullen een vast onderdeel van je dag. Als je elke dag ballast overboord gooit, maak je snel vooruitgang. In een heleboel kleine stappen kun je alles voor elkaar krijgen.

4. Heb je geen zin om met echte spullen in de weer te gaan? Ontspullen kan ook op je computer of je smartphone. Met minder apps, overbodige mailtjes, ongebruikte afspeellijsten en mislukte foto’s maak je je digitale leven luchtiger.

5. Verzamel al je boeken op één plek en sorteer ze kritisch. Vraag jezelf af: ”bewaar ik dit boek omdat ik vind dat ik het moet lezen?” – zo ja, doe het weg. Laat die ballast los. Je moet niets, maak jezelf lekker vrij van die verwachtingen!

6. Plaats je decoratie in huis omdat die hoek echt decoratie nodig heeft, of omdat je anders niet weet waar je die zooi moet laten? Plaats decoratie met intentie, dan kun je de rest ontspullen.

7. Kom je spullen tegen die echt een emotionele lading hebben? Verzamel die dan in een speciale doos, en bewaar deze voor later. Hoe beter je wordt in ontspullen, des te makkelijker het wordt.
Besef dat het loslaten van spullen niet hetzelfde is als het loslaten van herinneringen.

8. Weet dat je in elk tempo kunt ontspullen. En dat je zo ver kunt gaan als prettig voelt voor jou. Ontspullen die je niet voor anderen, dat doe je voor jezelf. Omdat je jezelf een rustiger, lichter huis gunt.


Kleine stappen kosten weinig moeite. En met een heleboel kleine stappen kom je al snel flink vooruit.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl