stress is gezond volgens onderzoek

 

Een beetje stress is juist goed, zo bewijzen deze 8 onderzoeken

Zeker vlak voordat er gepresteerd moet worden, is stress helemaal zo slecht nog niet.

8 recente, wetenschappelijk bewezen argumenten vóór werkstress op een rij:

 

#1. Beter presteren door stress

Gemiddeld stressvolle situaties houden het brein scherp. Dat concludeerde Daniela Kaufner van Kaufner Laboratorium van Berkeley University vorig jaar. Haar laboratorium bekijkt vooral hoe stress het brein beïnvloedt. Zo plaatsten haar wetenschappers in een recent onderzoek ratten in een stressvolle situatie, om het niveau van stresshormonen in hun lijf een boost te geven. Deze boost zorgde ervoor dat stamcellen zich tot nieuwe neuronen ontwikkelden. De ratten bleken twee weken later, dankzij deze neuronen, in oefeningen beter te presteren. ‘Een zekere hoeveelheid stress’, zegt Kaufner, ‘geeft je de benodigde stimulans om optimaal alert te zijn en betere cognitieve prestaties te leveren’.

 

#2. Stress maakt sociaal

Wetenschappers van de Universiteit van Freiberg ontdekten in 2012 met hun stressonderzoek dat stress je socialer maakt. Van de tweeënzeventig mannelijke participanten werd de helft eerst in een stressvolle situatie geplaatst voordat ze, net als de andere helft, een aantal spellen moesten doen om hen te testen op vertrouwen, de bereidheid te delen en samen risico’s te nemen. De gestresste studenten stelden zich veel socialer op dan de andere groep, waren meer bereid de partner met wie ze de spellen samen uitvoerden te vertrouwen en meer bereid tot delen.

 

#3. Flow door stress

Psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi is een expert als het gaat om flow. Hoe het raken in de juiste flow kan leiden tot gevoelens van geluk, legde hij ooit al eens uit in zijn TEDtalk. Positieve stress, ‘eustress’, helpt bij focussen wanneer bijvoorbeeld een deadline gehaald moet worden of een presentatie gegeven moet worden. En eustress helpt ook juist bij het komen in de goede flow, waardoor beter gepresteerd wordt, aldus Csikszentmihalyi.

 

#4. Stress verbetert immuunsysteem

‘Kijk, chronische stress die weken of zelfs maanden aanhoudt, is zeker niet goed voor de mens,’ zegt Firdaus Dhabhar, hoogleraar psychiaterie en lid van de Stanford Institute for Immunity, Transplantation and Infection. ‘Maar stress op de korte termijn, de flight or fight-reactie, stimuleert juist ons immuunsysteem.’ In zijn studie, gepubliceerd in Psychoneuroendocrinology in 2012, toont Dhabar aan dat bij ratten die regelmatig worden blootgesteld aan milde vormen van stress, er een enorme mobilisatie van immuuncellen richting de bloedbaan plaatsvindt. ‘Het doet denken aan het verzamelen van de troepen in crisistijd,’ zegt Dhabhar.

 

#5. Instinctiever handelen

Onderzoekers aan de Universiteit van Maine besloten eens te bekijken of je beter instinctief handelt wanneer je gestresst bent. Een groep studenten werd gevraagd een presentatie van vijf minuten te geven, met stappen van dertien vanaf 1022 terug te tellen en dat alles voor een jury die gedurende de diverse oefeningen geen enkele reactie op hun gezichten toonden. Vervolgens moesten de studenten achter een computerscherm diverse vormen volgens bepaalde regels categoriseren, oefeningen die grotendeels instinctief moesten worden uitgevoerd. Hoe meer gestresst de studenten waren door de eerste ronde opdrachten, hoe beter ze presteerden achter de computer.

 

#6. Beter geheugen door stress

Niet alle ratten houden van zwemmen, sterker nog: ze raken er gestresst van. Onderzoekers van de Universiteit van Buffalo lieten daarom een groep ratten verschillende malen twintig minuten zwemmen, waarna ze telkens werden losgelaten in een doolhof. Hun prestaties werden vergeleken met ratten die niet het water ingingen. De zwemmende ratten presteerden beter en maakten ook steeds minder fouten dan de andere groep. De onderzoekers constateerden bij de zwemmende ratten een verhoogde aanwezigheid van de neurotransmitter glutamine, waarvan bekend staat dat het het geheugen verbetert.

 

#7. Niet stressen over stress

Geloven dat stress slecht voor je is, kan er zelfs toe leiden dat je sneller overlijdt, zo verklaarde gezondheidspsycholoog en geluksexpert Kelly McGonigal in haar TEDtalk ‘Make stress your friend’. Ze verwees hierbij naar een onderzoek van de Universiteit van Wisconsin, waarin 29.000 mensen werden geïnterviewd over het stressniveau in hun leven en hoezeer ze geloofden dat stress van invloed was op hun gezondheid. Acht jaar lang werd aan de hand van publieke gevens bijgehouden of er sterftegevallen waren onder de geïnterviewden. Wat bleek? De mensen die veel last hadden van stress en zich ook het meest zorgen maakten over het effect van de stress, hadden een verhoogd risico op overlijden van 43%. En ook een recent onderzoek uit de European Heart Journal toont aan dat mensen die zich zorgen maken over het effect van stress op hun gezondheid alleen maar meer kans lopen op het krijgen van een hartaanval.

 

#8. Stress voorkomt stress

Regelmatige stress maakt ons meer weerbaar, zo toonden onderzoekers van de Universiteit van California, San Francisco vorig jaar aan. Ze wezen erop dat chronische stress weliswaar schade aan ons DNA en RNA aanbrengt, maar dat een dagelijkse lichte vorm van stress onze ‘psychobiologische’ veerkracht juist verbetert. 

06-05-2019 Deel
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl