stress in allerlei vormen

01-11-2016

Verschillende Vormen Van Stress
 
Stress
Stress kan worden omschreven als “elke verandering dat fysieke, emotionele of psychologische spanning veroorzaakt”. Niet alle type stress is beschadigend of heeft een negatieve invloed. Er zijn verschillende vormen van stress dat we kunnen onderscheiden:

Eustress
Is een type stress dat zorgt voor blijdschap en opwinding en zorgt er voor dat we vitaal blijven. Bijvoorbeeld van een bergtop af skieën of in een achtbaan zitten.

Acute stress
Is een hele kortdurende type stress. Dat kan positief zijn (eustress) of meer negatief (zoals we normaal gesproken denken bij het woord
stress). Dit is een type stress wat we in ons dagelijks leven mee te maken hebben. Bijvoorbeeld boos achter het stuur zitten doordat er iemand
bumper zit te kleven of ergens op tijd willen komen.

Episodische acute stress
Dat is een ongeremde acute stress. Het is een levenswijze die een leven van relatieve chaos creëert. Hier komen de termen dramakoningin en verstrooide professor vandaan.

Chronische stress
Aan deze type stress lijkt geen eind aan te komen en waar je niet uit kan komen. Bijvoorbeeld de stress van een slecht huwelijk of een hele zware baan. Deze type stress kan leiden tot burnout.

 

Vecht- of vluchtreactie
Een stressreactie is eigenlijk een overlevingsmechanisme. Dit wordt ook wel een vecht- of vluchtreactie genoemd die zowel bij mensen als dieren optreedt als er direct gevaar dreigt. Je ervaart dan een zeer grote angst en stress. Hierdoor is het lichaam voorbereidt op een gevecht of om op de vlucht te slaan. Als het gevaar is geweken verdwijnt de stress weer. Nu is deze vecht- of vluchtreactie niet altijd gepast. Bijvoorbeeld in situaties als het staan in de file of na een zware werkdag. In  deze tijden van chronische stress kan het gebeuren dat deze stress niet echt verdwijnt. Als gevolg hiervan kan dit onze gezondheid aantasten.

Stress en Gezondheid – Implicaties van chronische stress
Wanneer we te maken hebben met chronische stress en een overactieve autonomische zenuwstelsel, gaan mensen fysieke symptomen waarnemen. De eerste symptomen zijn relatief mild, zoals hoofdpijnen en een grotere gevoeligheid voor de griep.  Als men nog meer wordt blootgesteld aan chronische stress, dan kunnen er serieuze gezondheidsproblemen ontstaan.

In feite is het zo dat 90% van de symptomen die worden waargenomen bij doktersbezoeken stressgerelateerd zijn.

Voorkom buitensporige stress
Sommige acute stress is onvermijdelijk, maar de meeste vormen van episodische acute stress en chronische stress (de stress dat onze gezondheid beschadigt) dat we ervaren, kan worden voorkomen of worden geminimaliseerd.

Als je buitensporige stress ervaart of symptomen van depressie, ongezonde of dwingende gedragingen, of je heb het gevoel dat je hulp nodig hebt,
maak dan een afspraak met ons. Je kan je snel beter voelen en meer controle krijgen over je leven.

In welke situatie je ook zit, stress mag niet je gezondheid aantasten.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl