lekker rustig in je hoofd

27-07-2014
lekker rustig in je hoofd

Rust in je Hoofd: 14 Praktische Tips

Voel je je onrustig, opgejaagd en gestrest? Heb je veel aan je hoofd, en heb je behoefte aan rust? Stress en onrust maken je ongelukkig. Als je je onrustig en gestrest voelt, je zit niet lekker in je vel. Alles lijkt moeilijker, het leven wordt minder sprankelend en je voelt je niet gelukkig.

De onderstaande praktische tips kunnen je helpen onrust uit je leven te bannen, en de rust in je hoofd terug te halen. Met een helder hoofd krijg je meer voor elkaar, kun je veel beter nadenken en eenvoudiger genieten van het leven!

1. Maak je alleen druk om nu

Merk je dat je hoofd gevuld is met zorgen over de toekomst? Beperk jezelf dan even alleen tot vandaag. Maak je geen zorgen over morgen of over dingen die volgende week kunnen gebeuren. Maak je alleen zorgen over vandaag. Zorgen over morgen kunnen we morgen pas aanpakken.

2. Richt al je aandacht op wat je doet

Denk je tijdens het eten aan stofzuigen, en tijdens het stofzuigen aan eten? Richt je aandacht alleen op datgene wat je nu aan het doen bent. Focus je op stofzuigen tijdens het stofzuigen, en richt je echt op het eten wanneer je eet. Dit geldt ook voor je werktaken. Verdrink niet in de taken die je nog te doen hebt, of op de dingen die je net hebt gedaan. Focus je op de taak die je nu verricht. Als je moet schrijven, houd dan je aandacht bij het schrijven.

3. Stop met moeten, start met mogen

Het gevoel dat we van alles moeten, zorgt tot een gevoel van druk, stress en afkeer. Als je inziet dat je een keuze kan maken in plaats van jezelf verplichten, zorg je voor een hele andere energie dan er een afkeer van krijgen.

4. Repeteer moeilijke dingen in je hoofd

Maak je je druk over iets moeilijks of vervelends dat staat te gebeuren? Doe dan een virtuele repetitie van deze gebeurtenis in je hoofd. Sluit je ogen, en visualiseer hoe je de gebeurtenis meemaakt. Maak het zo echt mogelijk voor jezelf. Wanneer je onderbewuste die vervelende taak al eens heeft meegemaakt, daalt je angstgevoel vrijwel direct en zul je beter voorbereid zijn op de echte gebeurtenis.

5. Stop met spijt hebben

Wat is gebeurd is gebeurd. Je kunt er nu niets meer aan veranderen, en je moet verder met je leven. Blijf niet hangen in het verleden, heb geen spijt van wat je hebt gedaan. Op dat moment nam je de keuze die jou het beste leek.

6. Plan tijd voor jezelf in

Plan regelmatig een momentje voor jezelf in, waarin je de tijd neemt om lekker te lezen, een film te kijken, door de natuur te fietsen, te sporten of eens te genieten van een goede reep chocolade. Iedereen heeft af en toe tijd voor zichzelf nodig. Door af en toe alleen te zijn kun je even rustig nadenken, kun je doen waar je zelf zin in hebt en hoef je met niemand rekening te houden.

7. Weet dat je geduldig moet zijn

Je kunt je gefrustreerd voelen als je doelen najaagt, en steeds wordt geconfronteerd tussen het gat tussen droom en realiteit. Herinner jezelf eraan dat je geduld moet hebben. Het leven heeft tijd nodig, niet alles kan zo snel gaan als jij wilt. Door geduld te oefenen voel je je rustiger. De mensen die het meeste geduld hebben, bereiken op de lange termijn het meest. Geef het leven de ruimte om zich naar jouw dromen te vormen.

8. Ga naar buiten om te bewegen

Sleep jezelf de deur uit, zelfs als je geen zin hebt. Wanneer je buiten beweegt combineer je de helende krachten van helder daglicht, natuurlijke rust, frisse buitenlucht en gezonde beweging. Ga bijvoorbeeld lopen, en stap minimaal een halfuur stevig door. Je zult merken dat je je heerlijk gaat voelen.

9. Kijk eens verwonderd om je heen

Ga op zoek naar dingen die je niet eerder zijn opgevallen. Doe dit wanneer je bijvoorbeeld door de buurt loopt richting de bushalte, of wanneer je de hond uitlaat of naar je werk loopt. Kijk eens met andere ogen naar je omgeving, leef niet op de automatische piloot. Kijk echt om je heen, en neem de omgeving in je op. Je zult zien dat de wereld veel kleurrijker en veelzijdiger is dan je dacht. Zelfs in je vertrouwde wijk kun je hele nieuwe dingen ontdekken die je nooit eerder zijn opgevallen.

10. Geef of vraag om een knuffel

Lichamelijk contact met mensen van wie je houdt werkt enorm ontspannend. Door even te knuffelen vergroot je een gevoel van intimiteit en warmte. Je verspreidt liefde en ontvangt dit ook van de ander. Er gebeuren allerlei mooie dingen in je lichaam wanneer je iemand knuffelt!

11. Stop jezelf naar beneden te halen

Vergelijk jezelf niet met iemand die volgens jou knapper, slimmer, leuker, spontaner, gezelliger of socialer is. Stop met vergelijken en accepteer jezelf. Jij bent wie je bent, en zo ben je goed. Wat anderen ook zeggen of denken. Waardeer jezelf zoals je bent!

12. Zijn er nog beren op de weg?

Wanneer je je zorgen maakt over iets, vergroot dit dan eens uit. Wat is het ergste dat er kan gebeuren?  Bekijk vervolgens wat je zou kunnen doen om de schade te beperken als het ergste scenario zal uitkomen. Goede voorbereiding zorgt voor meer rust

13. Vergeet niet te leren van je fouten

Er wordt weleens gezegd dat het leven de les herhaalt, totdat je hem geleerd hebt. Wanneer je een fout hebt gemaakt, een verkeerde beslissing hebt genomen of iets doms hebt gedaan, vergeet er dan niet van te leren. Vervelende dingen kunnen je een rijker en sterker mens maken, als je bereid bent op zoek te gaan naar de les. Het leven probeert je altijd iets te leren, sta dus open voor deze lessen.

14. Gooi de rommel uit je leven

Hoe minder spullen je om je heen hebt, des te minder stress je ervaart. Kijk kritisch om je heen, en bekijk hoe je je omgeving kunt vereenvoudigen. Streef naar een rustige werkplek, een serene slaapkamer en een ruime woonkamer. Hoe meer licht en ruimte, des te fijner je je voelt. Neem afscheid van de overtollige ballast en maak ruimte voor meer rust.

 

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl