laat kleine ergenissen geen stress veroorzaken

17-08-2015
laat kleine ergenissen geen stress veroorzaken

 

Laat kleine ergernissen van je af glijden
Wat moeilijk lijkt is in werkelijkheid soms ontzettend eenvoudig. Bespaar energie en maak je leven simpeler door kleine ergernissen simpelweg van je af te laten glijden.

“All that attention to the perfect lighting, the perfect this, the perfect that, I find terribly annoying.”
Meryl Streep


Als we ons ergens over opwinden dan geloven we dat we geen keuze hebben. We winden ons op omdat de gebeurtenis nu eenmaal vervelend is. Toch?
Nee.
We winden ons op omdat we daarvoor kiezen. We ergeren ons omdat we ons willen ergeren.
De dingen die je overkomen hebben geen betekenis. Ze zijn gewoon wat ze zijn. Het is gewoon een deur die hard dichtslaat vanwege wind of een vriendin die woorden tegen je zegt die je zelf niet zou hebben gekozen.
Deze dingen krijgen pas betekenis als jij die eraan toekent. Als jij besluit dat een gebeurtenis irritant is, dan ga je je er vanzelf aan ergeren.

Veel dingen waar we ons aan ergeren zijn in werkelijkheid niet meer dan kleine irritaties. Onbelangrijke zaken die we groot en belangrijk maken. (maak van een mug geen olifant effect)
Dat kan ook anders.
Door dit soort kleine ergernissen lekker van je af te laten glijden maak je je leven leuker. Je wordt kalmer, liefdevoller, bewuster en een stuk wijzer. Heel fijn, en helemaal niet zo moeilijk.


Tips om van muggen géén olifanten te maken
1. Besef dat er maar weinig zaken in het leven echt belangrijk zijn. De rest is vaak van weinig betekenis. Het is de kunst om dit verschil te zien in het dagelijks leven.

2. Je hoeft niet altijd je mening te geven. Je hoeft niet altijd jouw ervaringen te delen. Als iemand iets vertelt, luister dan rustig en ontdek wat de ander te vertellen heeft.

3. Heb meer geduld met jezelf en vooral met anderen. Dingen hoeven niet persé snel of efficiënt te verlopen.

4. Stop met het interrumperen en afmaken van andermans zinnen. Dit wekt niet alleen ergernis, het maakt ook zowel jou als je gesprekspartner meer gehaast, wat nergens voor nodig is.

5. Vraag jezelf af: Is deze gebeurtenis het waard om me druk over te maken? In de meeste gevallen is het antwoord nee. Laat het in dat geval lekker van je af glijden.

6. Laat dingen zijn wat ze zijn. Situaties zijn van zichzelf niet goed of slecht. Ze zijn. Jij bepaalt vervolgens welk label je aan een gebeurtenis wilt hangen. Besef continu dat dit jouw vrijheid is.

7. Leef vaker in het hier en nu. Hoe meer je verbonden bent met dit moment, des te beter je beseft dat momenten van zichzelf betekenisloos zijn.

8. Streef ernaar om te stoppen met oordelen. Zodra je erop let ontdek je hoeveel zaken je veroordeelt. De levenswijze van een vriendin, de felgekleurde schoenen van een collega, het nare humeur van de meneer achter de kassa. Door te oordelen bevestig je steeds aan jezelf dat je zou willen dat dingen anders zijn dan ze zijn. En dat levert ergernissen op.

9. Besef dat je mag genieten van alle gebeurtenissen. Zowel van de fijne dingen als de zaken die je minder fijn vindt. Niemand zegt dat je niet mag lachen om een tegenslag op het werk.

10. Wees je bewust van je humeur en laat je er niet door meeslepen. Voel je je geïrriteerd en ben je moe? Laat je dan niet meeslepen door je ergernissen, maar neem rust. Je hoeft je ups en downs niet altijd zo serieus te nemen.

11. Richt je op wat je hebt in tegenstelling tot wat je wilt. Voel je dankbaar voor je leven, voor de spullen die je hebt, de mensen waar je tijd mee door mag brengen, de herinneringen die je hebt gemaakt en de levenslessen die je hebt geleerd. Door dankbaar te zijn word je tevreden. En tevreden mensen hebben geen reden om zich te ergeren.

Het zijn niet de kalme, liefdevolle en wijze mensen die zich ijverig druk maken over elk detail in hun leven. De wijze en kalme mensen laten andere mensen lekker hun ding doen, terwijl zij genieten van het schouwspel van onnodige stress.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl