krijg nooit genoeg van motivatie

25-08-2014
krijg nooit genoeg van motivatie

Hoe zorg je ervoor dat je steeds voldoende motivatie hebt om je doelen te bereiken? 

Motivatie is geen magie

Motivatie is een drijvende kracht die je helpt wat moois van je leven te maken. Daarom is het belangrijk dat je er genoeg van hebt om te kunnen blijven groeien en ontwikkelen. Maar waar haal je de motivatie dan precies vandaan? Wat is motivatie en hoe kun je het systematisch oproepen in je dagelijks leven? Het is niet zo moeilijk om gemotiveerd te blijven. Motivatie is niet iets magisch. Ja, het overkomt je soms zonder dat je er over nadenkt. Dat wil echter niet zeggen dat je het met wat inspanning niet kunt oproepen wanneer je dat zelf wilt. Je kunt motivatie namelijk prima oproepen.

Motivatie bestaat uit twee aspecten

Een gevoel van motivatie kun je oproepen door te voldoen aan de twee basisvoorwaarden van motivatie:

1.      Zorg voor een positieve sociale druk;

2.      Zorg dat je plezier beleeft aan het uitvoeren van de taken.

Dit is het. De gouden formule waarmee je motivatie keer op keer op kunt roepen. Het verklaart ook meteen waarom het soms moeilijk kan zijn om je motivatie vast te houden. Veel dingen die we willen bereiken vereisen namelijk opofferingen, en iets opofferen is niet leuk. Je houdt alleen je motivatie vast als je het uitvoeren van de taken op een bepaald niveau ook leuk vindt. En daar zit een groot deel van de uitdaging.

Hoe zorg je voor positieve sociale druk?

Zorgen voor sociale druk is eigenlijk heel eenvoudig. Vertel bijvoorbeeld aan je vrienden en familieleden over een doel en houd ze steeds op de hoogte van de ontwikkelingen. Zo voel je automatisch de sociale druk. De mensen om je heen zullen je steunen maar ook in de gaten houden. Bovendien heb jij het gevoel dat je aan deze mensen moet bewijzen dat je het kan.

Doelen bereiken doe je voor jezelf, maar het kan motiverend werken als je het gevoel hebt dat je het voor je omgeving doet. Je wilt andere mensen namelijk niet teleurstellen, dus zul je altijd net een tandje verder gaan. Het is heel makkelijk om jezelf wat minder streng aan te pakken als jij de enige bent die op de hoogte is van je doelen.

Hoe zorg je ervoor dat je je taken leuk gaat vinden?

Het heeft vooral te maken met je mentale beeld op wat je aan het doen bent.

Het helpt enorm als je je vooral focust op de aspecten die je leuk vindt. Probeer de negatieve kanten zo weinig mogelijk aandacht te geven en haal alle positieve kanten naar boven. Nu je weet dat je je taken leuk ‘moet’ gaan vinden om gemotiveerd te blijven, kun je beter je best doen om ervan te genieten.

Ga voor jezelf op zoek naar de leuke aspecten van het werk en richt je daar op. Misschien weet je al uit ervaring dat zelfs vervelende opdrachten of nutteloze projecten achteraf toch wel leuk en interessant bleken. Het helpt om tijdens het werk in het moment te leven. Vervelende taken zijn namelijk niet zo erg als je niet constant blijft nadenken over hoe vervelend de taak is.

Je motivatie vasthouden hoeft niet moeilijk te zijn

Richting je doel werken met voldoende motivatie is niet moeilijk. Zorg voor een gezonde hoeveelheid sociale druk en heb plezier in het bereiken van je doelen. Plezier beleven aan je taken de ene keer eenvoudiger dan de andere keer, maar door op zoek te gaan naar alle fijne aspecten van het werk kun je dit vaak toch voor elkaar krijgen.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl