gevangen door verwachtingen

 

De verwachtingen die anderen van je hebben kunnen je leven behoorlijk ingewikkeld maken. Ze ontnemen je je vrijheid in je doen en laten. Maar hoe zit dat met verwachtingen die je van jezelf hebt? Vaak leven die verwachtingen op de achtergrond, in je onderbewuste. En daar ontnemen ze je je vrijheid zonder dat je het door hebt.

Een collega ondernemer vertelde mij dat ze in de ochtend opstaat met een complete lijst van "things to do" in haar hoofd. Een lijst met acties die ze van zichzelf moet doen.Je eigen verwachtingen zetten je gevangen, ze kunnen je gespannen maken. Soms merk ik dat ik onmogelijke dingen van mezelf verwacht. Bijvoorbeeld naast de maximale  aantal van 5 therapiesessies per dag ook nog allerlei administratieve klussen wil oppakken, huishoudelijke taken wil volbrengen en schrijven van een nieuw hoofdstuk van mijn boek. Dit alles in 1 dag doen is eigenlijk niet mogelijk. de dag ervoor leek het allemaal mogelijk, maar op de dag zelf....Zolang ik er niet bij stil sta maken dit soort verwachtingen me gestrest. Of eigenlijk gezegd een opgejaagd gevoel krijg (het idee dat ik continue tijd te kort kom). Hierdoor kan mijn lontje aardig kort raken wat niet bevorderlijk zal zijn voor mijn werkplezier en mijn omgeving.

Wat te doen? Hieronder een aanbeveling om vrij te komen van je eigen verwachtingen

De eerste stap is je verwachtingen over jezelf, je leven, de wereld en de mensen om je heen in de spotlight zetten. Dat doe je door de volgende dingen te proberen:

 

De verwachtingen zijn ontstaan, omdat je een beter mens wil worden. Om dat voor elkaar te krijgen wil je jezelf aan het werk zetten en om jezelf aan het werk te krijgen creëer je verwachtingen.

terug te komen op de verwachtingen die van jezelf op papier had gezet, vraag je bij elke verwachting of de verwachting realistisch is of niet.Bedenk ook dat je verwachtingen voorbij gaan aan een belangrijk feit, namelijk:

Je hoeft je niet uit de naad te werken om goed genoeg te zijn. Je bent al goed genoeg. Ook als je niet zulke hoge verwachtingen aan jezelf stelt.

Betekent dat dan dat je jezelf niet meer moet uitdagen? Nee. Het betekent dat je niet rondloopt met een ellenlange lijst van onbewuste verwachtingen over jezelf. Verwachtingen die je gestrest en ineffectief maken. Het betekent dat je bewust kiest in welke richting je jezelf wilt ontwikkelen, en bewust kiest richting welke doelen je wilt bewegen. Dus bekijk je onbewuste verwachtingen over jezelf, en laat ze gaan. Besef dat je goed bent zoals je bent, en dat je niet het onmogelijke mogelijk hoeft te maken om waardevol te zijn. Niet voor jezelf en niet voor anderen.

Met minder verwachtingen over jezelf voel je je vrijer. Zoals het hoort te zijn. Je kunt meer genieten van het moment. Omdat je niet constant bezig bent met wat je eigenlijk ‘zou moeten doen’, en simpelweg kunt zijn wie je bent.

 

 

17-02-2015 Deel
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl