burn out door je relatie

28-04-2020
burn out door je relatie

Burn out door je relatie

 Een gezonde relatie voegt veel toe aan je leven. Zo vorm je binnen de relatie een team, waarbinnen je elkaar aanvult en elkaar de ruimte geeft om je te ontwikkelen. Ook het ontwikkelen van eigen interesses en elkaar voldoende ruimte gunnen om eigen dingen te doen, is gezond. Deze eigen hobby’s of interesses zorgen er immers voor dat het leven niet alleen leuk blijft en dat je blijft leren en ontwikkelen. Ook zorgen eigen interesses ervoor dat je elkaar iets te vertellen (en wellicht te leren) hebt.


Een burn out door je relatie?

Binnen iedere relatie krijg je te maken met spanningen. Vaak liggen zaken die met het dagelijks leven te maken hieraan ten grondslag. Zo zijn veel voorkomende situaties waarbij de band tussen beide personen worden getest. Zaken als financiële problemen, een overlijden in de familie of een ontslag enz....

Kun je omgaan met deze situaties en ook in moeilijke tijden steun bieden en elkaar aan het lachen maken? Dan heb je een waardevolle basis voor een relatie die voor beide partners veelbetekenend is.

Aan een relatie moet je altijd blijven werken, dat is duidelijk. Maar er zijn natuurlijk ook situaties waarbij het werken aan de relatie zoveel energie kost en zoveel spanning oplevert, dat je bepaalde symptomen van burn out ontdekt bij jezelf.

Er zijn factoren die de kans op een burn out in je relatie groter maken. Te denken valt aan een partner die narcistische kenmerken vertoont of kinderen die extra aandacht vragen. Ook andere vormen, zoals hoogbegaafdheid bij een partner, kan ervoor zorgen dat je op je tenen gaat lopen en een burn out ligt dan al snel op de loer.

Een burn out kent zelden maar 1 oorzaak. Wanneer je burn out ervaart door je relatie, zijn er vaak dieper liggende oorzaken aan te wijzen.

 

Hieronder beschrijven we een aantal veelvoorkomende symptomen van een burnout in je relatie.

Je voelt je emotioneel leeg

Ben je continu vermoeid en heb je geen zin meer om initiatief te tonen? Wil je het liefst alleen maar slapen, of jezelf afzonderen van de wereld? Vaak beschrijven mensen een vlak gevoel. Je lacht minder, huilt minder en ervaart simpelweg minder emoties.

Ook kan het erop lijken dat er een glazen wand tussen jou en de rest van de wereld staat. Je bent er wel, maar zaken gaan langs je heen. Je hebt geen energie om deel te nemen aan leuke dingen en je vermoeidheid gaat niet weg na een ochtendje uitslapen.

Sociale situaties uit de weg gaan

Sociale contacten onderhouden kost je veel moeite. Ook via whatsapp en de social media reageer je niet meer echt op berichten. 

Is liefde een illusie? 

Lijkt de liefde een grote illusie? Je haalt geen plezier tijdens jullie relatie en kost je meer moeite om zelfs gezellig te zijn. Je denkt vaak: " zal ik maar met de relatie stoppen?", maar tegelijk heb je eigenlijk de kracht er niet voor. 

 

Uit elkaar gaan hoeft niet , maar weet wel dat een burnout een lange herstelperiode nodig heeft. Ervaar je een van de bovenstaande symptomen? Dan wordt het tijd om eerst voor jezelf te zorgen.

 

Een burnout door je relatie voorkomen

Ook wanneer je gelukkig bent binnen jouw huidige relatie en geen problemen ervaart, is het altijd goed om even een stapje terug te doen en jouw eigen gevoelens en gedrag binnen jouw relatie onder de loep te leggen. Zo kun je jouw eigen behoeften bekijken en inzien of er zaken zijn die voor jou of jouw partner niet prettig werken.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl