Zondagavond stress

20-05-2014

Zondagavond Stress

Naarmate het weekeinde vordert, vrezen velen de maandagmorgen. De zondagavond is de boosdoener. De stress voor de werkstress van de maandagochtend op het werk verpest voor velen de zondagavond. Het stressniveau daalt pas als je een paar uur op je werk bezig bent. Wat kunnen we zelf doen om deze zondagavond stress te verminderen? Hoe kunnen we de maandagochtend redelijk stressvrij beginnen? 

Heb jij last van zondagavond stress?

Je hebt last van Zondagavond stress als je de volgende vragen met ja kan beantwoorden:

Zie jij elke zondagavond enorm op tegen de komende werkweek?
Vrees jij elke zondagavond de enorme stress op het werk?
Is door de zorgen over komende werkweek de zondagavond vrijwel verpest?
Slaap je vervolgens het allerslechts van de gehele werkweek op zondagnacht?
Verschijn je moe en uitgeput, door het slechte slapen, maandagmorgen op je werk?

Veel mensen hebben last van de zondagavond stress. Geschat wordt dat maar liefst een op de drie Nederlanders last heeft van zondagavond stress.

Zondagavond Stress, wat kan je doen?

Heel veel mensen slapen op zondagavond het slechts van de hele werkweek. Stress voor de werkstress, stress voor de beruchte maandagochtend en stress voor de komende werkweek, overheerst. Wat kan je doen om die zondagavond Stress te verminderen?
Plan voor de maandagochtend iets waar je geen hekel aan hebt,
Probeer de lunch op de maandag te nuttigen in aangenaam gezelschap, bv met een goede vriend,
Plan voor de zondagavond iets wat jij echt leuk vind om te doen en waar je naar uitkijkt.

Werkstress: file leed en het overvolle openbaar vervoer

Het vreselijke file leed of het moeten reizen in bomvolle en uitpuilende treinen en bussen, is een ongelooflijk hoge stress factor van de zondagavond. Niemand staat graag in de file. Niemand staat graag fijn gedrukt in de treinen en bussen waar ademhalen praktisch onmogelijk is. Laat staan als je in de file moet staan, of in de bomvolle treinen en bussen op weg naar een andere hoge stressfactor: je werk! De grote tegenzin om maandag weer te moeten gaan werken, wordt verergert en versterkt door de hoge stress om van en naar je werk te komen.

Begin de maandag stressvrij

Hoe vermoeider je aankomt op je werk, hoe gevoeliger je zal reageren op werkstress. Uitgerust zijn maakt dat je beter bestand bent tegen werkstress. Enkele tips om de maandagmorgen redelijk stressvrij te beginnen:
Ga op zondag niet al te laat naar bed. Als je moe aankomt op je werk is de stress al in je systeem. Als je moe bent ben je sneller geïrriteerd en is de concentratie vermindert.
Sta op maandagmorgen eerder op dan normaal. Die extra tijd zorgt dat je de dag goed begint zonder te moeten rennen, vliegen en draven. Haast hebben is niet bevorderend voor je stressniveau.
Geniet in alle rust van het ontbijt op maandagmorgen.Begin de dag, mits mogelijk, met een activiteit wat je rust geeft, bijvoorbeeld lichaamsbeweging of muziek luisteren of uitgebreid onder de douch enz enz.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl