Week van de werkstress

16-11-2015
Week van de werkstress

 

Ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Een derde van het werkgerelateerde verzuim vindt zijn oorzaak in psychische ziekten.

Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Binnen vele organisaties is de kans groot dat er collega’s of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen. Doel van de campagne is om werkstress bespreekbaar te maken en daarmee verzuim op de werkvloer voorkomen.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid organiseert van 16 tot en met 19 november 2015 de Week van de Werkstress.

 

Werkstress


Werkstress is stress door of in de werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op je werk met belasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert op je werk. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid constateerde dat in 2014 33 procent van het ziekteverzuim werd veroorzaakt door stress. Daarmee was deze klacht de grootste oorzaak van verzuim.

Gezonde en ongezonde werkstress

Een keertje flink moe zijn na een dag hard werken is geen ramp en kan je zelfs een voldaan gevoel geven.  Stress is namelijk ook niet per definitie ongezond. Het helpt je om beter te presteren. Het is wel belangrijk dat je daarna kunt herstellen van de stress. Als er teveel momenten van stress zijn, dan gaan het mis. Er is dan niet voldoende tijd om te herstellen. De stress stapelt zich op. Dan is er sprake van ongezonde stress. 

 Stressklachten hebben een functie

Stressklachten hebben een belangrijke functie. Het zijn signalen dat je te veel hooi op je vork neemt. Het is belangrijk om deze signalen niet te negeren en er iets aan te doen. Doe je dit niet, dan kunnen de stressklachten zich opstapelen en resulteren in een Burn -out.

 Oorzaken stress op het werk

Hoe zwaar je werk is, wordt mede bepaald door werkstressoren. Deze kunnen te maken hebben met de arbeidsinhoud en met de werkwijze, maar ook met de arbeidsomstandigheden en de arbeidsverhoudingen. Ook de arbeidsvoorwaarden horen er bij, zoals de werktijden, perspectieven en eventuele beloningen.

 Gevolgen van werkstress

Werkstress kan zorgen voor grote gevolgen, zowel op je werk als in de privésfeer. De gevolgen van werkstress die zich op je werk voor kunnen doen zijn:

Ziekteverzuim of arbeidsongeschikt raken.
Een verloop van medewerkers.
Het slechter functioneren van de medewerkers.
Dagelijks volop conflicten op de werkvloer.
Een verminderde productie binnen het bedrijf en daardoor een teruglopende productiviteit.
Een minder goede werksfeer.

 

Er zijn zeker oplossingen om de werkstress te reduceren, schroom niet en mail ons om samen aan de oplossingen te werken

alvast een tipje van de sluier betreffende werkstress tegen te gaan: Een van de belangrijkste oplossing bij werkstress is dat er voldoende ontspanning nodig al zijn om de stress de baas te blijven.

wij zijn benieuwd naar jouw ultieme ontspanning na een dag hard werken, dus reageer op deze blog en we zien je reactie graag tegemoet.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl