Wat weet jij van depressie?

08-04-2014

 

Wat weet jij van depressie?

Depressie wordt nog helaas op grote schaal verkeerd begrepen, waardoor veel mensen mythes over de ziekte, de mensen die het hebben, en de behandeling ervan geloven.

Depressie is een van de meest voorkomende psychiatrische ziekten in Nederland. 20% van alle vrouwen en 10% van alle mannen krijgen minimaal eenmaal in hun leven te maken met een depressie. Jaarlijks maakt gemiddeld één op de dertien Nederlanders een depressieve periode door. Dit houdt feitelijk in dat op ieder willekeurig moment meer dan zevenhonderdduizend mensen binnen Nederland depressief zijn. 50-60% van alle personen heeft last van slechts één depressieve periode in hun leven. De overige personen hebben er vaker tot veel last van. 15% van deze personen heeft zelfs voortdurend last van depressies.

Hieronder een paar uitspraken over depressie die ik nog geregeld hoor.

Een uitspraak: Depressie is een probleem, maar geen ziekte.

Feit: Depressie is een ernstige medische aandoening die mensen de geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloedt. Het heeft een scala aan oorzaken, en de genetische en biologische factoren van invloed kunnen zijn ontwikkeling. Veel mensen denken dat een depressie simpelweg een periode is van somber of verdrietig voelen als gevolg van een tegenslag is. Dit is het grootste misverstand dat er bestaat. Het is normaal dat iemand van slag is na een tegenvaller of een emotionele situatie. Wanneer men last heeft van een ernstige daling van de stemming die langer aanhoudt dan twee weken en het algemeen functioneren op alle gebieden negatief beïnvloed wordt, is er sprake van depressie.

Een uitspraak: Depressie is voor zwakkelingen

Feit: Depressie is geen teken van zwakte. Het is een ziekte veroorzaakt door veranderingen in de chemicaliën in de hersenen of de functie als gevolg van milieu-en / of biologische factoren. Iedereen ter wereld kan last krijgen van depressie van het buitenbeentje tot de meest populaire persoon.

Een uitspraak: Alleen vrouwen krijgen depressief.

Feit: Uit statistieken blijkt dat minimaal meer dan 6 miljoen Europese mannen jaarlijks depressief worden. De grootste groep is wel vrouwen die last van depressie hebben.  

Vrouwen die depressief zijn voelen zich vaak verdrietig, schuldig, hopeloos, en waardeloos. Mannen met de ziekte zijn waarschijnlijk verschillende symptomen dat het drinken van alcohol kan hebben teveel of gefrustreerd, ontmoedigd, prikkelbaar en soms misbruik of geweld. Mannen ook meer kans om zelfmoord te plegen omdat ze minder geneigd om hulp te zoeken.

Een Uitspraak:  Je kan alleen depressie krijgen als het in je familie voorkomt.

Feit: Het kan zo zijn dat als het in de familie voorkomt je een genetische aanleg hebt voor depressie. Dit betekent echter niet, dat je dat automatisch ook last van een depressie kan krijgen. Het is wel belangrijk om ervan bewust te zijn dat je kans op een depressie hoger is dan wanneer je geen familiegeschiedenis van de ziekte is.  

Een uitspraak: Depressie is moeilijk te behandelen.

Feit: Depressie is zeer goed te behandelen, en 80 procent van de mensen die te laten behandelen  vinden verlichting. Er zijn verschillende effectieve behandelingen, laat je goed voorlichten.

Een uitspraak: In de herfst en winter komt depressie vaker voor.

Feit: In het algemeen is een depressie niet seizoensgebonden en kan gedurende het hele jaar ontstaan. Bij 2% van de bevolking steekt een depressie wel elk jaar rond dezelfde tijd op. Deze personen lijden aan een bepaald type depressie. Hoewel niet alle oorzaken van dit type depressie belend zijn, vermoeden wetenschappers dat dit vooral samenhangt met ene tekort aan licht in de wintermaanden.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl