Voorwaardelijke Liefde

Voorwaardelijke Liefde

 

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender. De maand heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. Rozen is het symbool voor de liefde.
Als het om liefde gaat, wordt vaak gesproken over onvoorwaardelijke liefde. En als er onvoorwaardelijke liefde bestaat, dan moet er ook voorwaardelijke liefde bestaan.
Als we voorwaarden stellen aan liefde dan zeggen we dat de ander aan die voorwaarden moet voldoen om onze liefde te kunnen ontvangen. We gaan er daarbij vanuit dat die ander onze liefde wel graag wil krijgen. Zo graag dat hij of zij bereid zal zijn om aan die voorwaarden te voldoen. We gaan er vanuit dat de ander behoeftig is aan onze liefde. En daarmee gebruiken we die behoeftigheid om het gedrag van die ander af te dwingen. Voorwaarden stellen aan liefde is daarmee emotionele chantage.


Heb je de volgende opmerkingen wel eens gehoord?
• ‘Jij bent de enige die me kan helpen’.
• ’Na alles wat ik voor jou heb gedaan’.
• ’Ik doe toch ook heel veel voor jou’.
• ’Als je dit aan mij zou vragen zou ik het wel voor je doen’.
• ’Toen je mij nodig had stond ik ook voor je klaar’.
• ’Jij denkt alleen maar aan jezelf’.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden van emotionele chantage of emotionele manipulatie. Het komt er eigenlijk op neer dat iemand je wil overhalen iets te doen wat je eigenlijk niet wilt. Dit gebeurt dan door te dreigen met gevolgen of misbruik te maken van jouw emoties of frustraties. Dit dreigen met gevolgen kan van alles zijn zoals het inwerken op jouw schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel
Een belangrijk middel tegen emotionele chantage is het goed bewaken van de eigen grenzen. Maak de ander duidelijk waar jouw grenzen liggen: tot hier en niet verder. Als de ander toch probeert de grenzen iets te verleggen denk dan eerst goed na of je dit zelf ook wilt. Zo niet, dan moet je gewoon botweg weigeren. Er is geen discussie of poging tot overhalen mogelijk, dit is jouw grens. Dit is vaak heel moeilijk maar het is de enige methode om jezelf niet te verliezen. Ook kan dit tot heftige conflicten leiden en soms lijkt het eenvoudiger om maar toe te geven voor de goede vrede. Maar ook dat is weer een vorm van chantage (toegeven voor rust) waar je niet op in moet gaan. Voordat je de grenzen gaat verdedigen, moet je wel eerst goed nadenken over jouw grenzen en waar deze liggen. Dit vergt enige tijd en inzicht maar is wel heel belangrijk om te doen. Een goed gevoel van eigenwaarde is hiervoor ook heel belangrijk het gaat namelijk om jouw manier van leven.

12-06-2018 Deel
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl