Voornemens verhoogt de stress

07-01-2019

 

Overal zie ik ze voorbij komen, de mooie voornemens om meer te sporten, af te vallen, gezonder te eten, minder hard te werken etc. Het nieuwe jaar triggert weer een hoop ‘moetens’ om gezonder te gaan leven. Helaas constateren de meesten na een aantal weken dat de motivatie als een plumpudding in elkaar is gezakt en de voornemens (weer) niet hebben gewerkt.

Voornemens, ik zelf doe er niet aan.

Wat wel belangrijk is dat je je bewust wordt wat wel en niet bij je past en wat er wel of niet voor jou werkt. 

In deze maatschappij is de snelheid van alles zo toegenomen dat de aandacht en het ‘voelen’ er vaak bij inschiet. Gedachteloos consumeren we informatie, voeding, ervaringen zonder écht te voelen welke invloed het op ons heeft. 

Kijk eerder naar of er iets is wat je anders zou willen doen omdat het niet meer past? Kijk dan welk verlangen er onder zit en maak een bewuste keuze om je dat verlangen te volgen. Schrap het woord ‘moeten’. Forceer jezelf niet om te ‘moeten’ afvallen of te ‘moeten’ sporten en vervolgens dan jezelf op je kop geven dat het niet gelukt is. 

Heb je het verlangen om je fitter voelen zodat je kunt voetballen met je kinderen? Richt je op dit verlangen en kies voor een aantal acties die je nu kunt doen die je dichterbij het verlangen brengen. Niet ‘ik moet twee keer per week naar de sportschool ‘ maar bijvoorbeeld: ‘ik ga nu even een rondje wandelen tijdens de lunch’. Dat voelt heel anders toch?

Het lastige is wanneer we er over gaan nadenken. Je wilt gaan wandelen tijdens de lunch en allerlei bezwaren ploppen op in je hoofd ‘het is koud’, ‘het kost te veel tijd’, ‘wat zullen anderen denken’ etc etc. Laat je niet hierdoor afleiden!. Blijf je focussen om dat verlangen, op hoe jij je wilt voelen.

Laat die voornemens toch zitten en stel jezelf dagelijks deze vragen: Hoe wil ik mij vandaag voelen? 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl