Verandering... Help!!!

12-11-2018
Verandering... Help!!!

 

Mensen zijn gewoontedieren. We houden niet van verandering, zeker niet als het onverwachts komt en we er persoonlijk geen baat bij hebben. Toch verbaas ik me elke keer weer als mensen (ik moet toegeven ik ben er ook één van) zich vastklampen aan tradities en het verleden.

Maar waarom zijn we eigenlijk angstig om te veranderen??

….met name om de controle verliezen

Verandering druist in tegen hoe de mens in elkaar zit. We zijn bang de controle te verliezen. We weten namelijk dat we de situatie voor de verandering sowieso in controle konden houden. Mensen zijn bang niet aan de eisen te voldoen die de veranderingen stellen. Niemand wil het gevoel hebben dat ze dom zijn, of niet goed genoeg.Verandering voelt een beetje als met een blinddoek om lopen: je weet niet wat er gaat komen en of je op je bek gaat. Voor veel mensen is de beredenering om zich tegen verandering te verzetten dan ook: waarom zou ik dit veilige verruilen voor het onbekende?

 

Verandering kost tijd, werk en moeite.  Hoe meer we ons aan onze gewoontes vasthouden, hoe minder moeite we te hoeven doen. Zonder gewoontes kunnen we namelijk niet goed functioneren. Wetenschappers claimen dat onze hersenen continu zoeken naar een manier om hun inspanning te verlichten. Dit mechanisme zorgt er bijvoorbeeld voor dat we over basishandelingen, zoals lopen, niet meer hoeven na te denken. We hebben tenslotte maar een beperkte hersencapaciteit. Als we dit mechanisme niet hadden, zouden we dus overspoeld worden met alle informatie die op ons af komt in een dag. Door al deze dingen is het voor mensen ook belangrijk te weten wat de persoonlijke verbetering voor hen is. 

 

Eigenlijk is het best raar dat mensen zich zo tegen verandering verzetten. Vijf jaar geleden was jij namelijk niet dezelfde persoon en over vijf jaar zullen er ook weer dingen veranderd zijn. Dat is het leven. Ook is verandering meestal juist iets positiefs.

 

 

 

 

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl