Thuis of het werk levert Stress op

17-03-2014

“Ik heb de meeste stress van…………”

Er is in Amerika een onderzoek gedaan over de ervaringen van stress bij een vrouw en een man. Met name werd er gekeken waar de man en vrouw meer stress in ervaart, in de thuissituatie of in een werksituatie.

Uit onderzoek kwam het volgende:

Bij vrouwen gaf 46% aan stress te ervaren door de thuissituatie en 44% in een werksituatie. Bij de mannen  gaf 34% aan stress te ervaren door de thuissituatie en 45% in het werk.

In het Amerikaanse onderzoek vroegen de onderzoekers 1694 volwassenen, 8 dagen op rij telefonisch of ze die dag iets hadden meegemaakt wat spanningen opriep. Bovendien lieten ze hen in die dagen meermalen op een watje kauwen, zodat kon worden vast gesteld hoeveel cortisol (een makkelijk meetbaar stresshormoon) op die momenten in hun speeksel zat.

Zoals je hierboven al zag, bij vrouwen word de stress meer ervaren in de thuissituatie en bij mannen meer in een werksituatie.

Je kan je afvragen of oude rolpatronen een rol hadden gespeeld op de uitkomsten. Als bijvoorbeeld vrouwen die in de thuissituatie meer de stress ervaart ligt dat dan misschien aan het feit dat de zorgtaken nog steeds in eerste instantie een vrouwen aangelegenheid  wordt gezien.

Het onderzoek had hier geen antwoord opgegeven, maar misschien een mooi discussiepunt of een idee voor een nieuw onderzoek.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl