Succesvol = Doe Minder

01-06-2015
Succesvol = Doe Minder

 

Wie succesvol wil zijn moet hard werken? Succes heeft minder te maken met hoe hard je werkt, en meer met waaraan je werkt. Op een slimme manier minder doen maakt je bijna direct succesvoller.

Minder doen is taboe

Zeg tegen een willekeurig persoon dat hij niet hard werkt, en diegene zal geheid in de verdediging schieten. Hij zal je uitleggen waarom hij wel dégelijk hard werkt.

Hard werken is niks mis mee en de goedkeuring die je daarvoor krijgt is voor veel mensen bijzonder waardevol. Iedereen is weleens lui. En lui zijn wordt als iets negatief ervaart. Dus als we lui zijn schamen we ons, want we moeten hard werken. Dus als we het over minder werken dan begeven we ons op nieuw terrein.

Less is more, een prachtige uitspraak die ontzettend waar is. Maar het is lastig, want het voelt een beetje tegenstrijdig. Onze cultuur gelooft namelijk in meer is meer. En het is natuurlijk helemaal waar. Wie meer doet, doet meer taken. Wie meer heeft, heeft meer dingen. Het misverstand zit hem echter in de waarde die we toekennen aan meer. De heersende overtuiging is meer is beter. We denken dat meer hebben, meer doen en meer zijn de kwaliteit van ons leven verhoogt. 

Werk dat in essentie overbodig is maakt je niet succesvoller of gelukkiger. Het maakt je vooral drukker. En meer drukte is waarschijnlijk niet datgene waar je naar op zoek bent. Er zijn zoveel werkzaamheden die je kunt doen om succesvoller te worden. Er zijn meestal echter maar een handjevol taken die daadwerkelijk belangrijk zijn. Dat zijn de taken die je écht vooruit helpen, die je écht succesvoller maken. Het is soms moeilijk om alle overige taken uit te bannen, maar goed, je hebt wel voor hetere vuren gestaan.

Overbodige dingen doen is dodelijk voor je passie, je creativiteit en je geluksgevoel. Dus laten we bekijken hoe je succesvoller wordt door minder te doen. Het begint allemaal bij de volgende vraag: “Wat wil ik eigenlijk bereiken?”

Je kunt pas bepalen welke taken overbodig zijn als je weet welke taken essentieel zijn. En je weet pas welke taken essentieel zijn als je weet wat je wilt bereiken. bijvoorbeeld:

  1. Want als je plezier wilt hebben op je werk, dan probeer je zo weinig mogelijk tijd door te brengen met je vervelende baas.
  2. Maar als je hogerop wilt komen op je werk, dan is tijd doorbrengen met je vervelende baas (en hem beter leren kennen) ineens een essentiële stap.

Dus onderzoek wat je eigenlijk probeert te bereiken. En blijf doorvragen. Je wilt meer verdienen? Waarom? Omdat je je zekerder wilt voelen? Prima. Dan is het je doel om je zekerder te voelen, en is meer verdienen een manier om dit te bereiken. Zijn er nog andere manieren (die misschien makkelijker zijn) om dit doel te bereiken?

Je kunt je vrijer voelen door meer geld te hebben. Je kunt je ook direct vrijer voelen door te mediteren. Welke stap brengt je sneller richting je doel? Precies, mediteren.

Dus, er vanuit gaande dat je weet wat je wilt:

  • Welke taken brengen je absoluut dichter bij dit doel? Dit zijn vaak de taken waarvoor je bent aangenomen. De taken die uitdagend zijn en een beroep doen op je kennis, vaardigheden en creativiteit.
  • Welke taken verricht je regelmatig die eigenlijk nauwelijks resultaat opleveren? Denk aan tijdverspilling op social media, het bijhouden van nutteloze administratie, het organiseren van je todo lijsten etc.
  • Maak je leven zo simpel mogelijk. Werk met één duidelijk doel waar je de rest van je taken aan ophangt. Een doel kan best veel werk kosten om te bereiken, maar je moet het in een zin kunnen samenvatten als je het simpel wilt houden. Op die manier kun je jezelf en de mensen om je heen makkelijk op koers houden.
  • Stop met het aangaan van nieuwe verplichtingen, en doe je best om bestaande verplichtingen die je niet richting je doel helpen van je af te schudden.
  • Doe af en toe niets. Door minder te doen houd je tijd over, en heb je meer tijd om te ontspannen. Dat voelt soms vreemd, aangezien je hebt geleerd dat je altijd bezig moet zijn. Als je minder doet word je beter in de dingen die je wél doet. Je beste ideeën ontstaan wanneer je hoofd leeg is en jij lekker ontspannen bent.
  • De vraag op het einde van de dag is niet “hoeveel heb ik gedaan?” maar “hoeveel ben ik dichter bij mijn doel, mijn ideale leven gekomen?”.
  • Durf te geloven dat je niet altijd bezig hoeft te zijn om succesvol te zijn. Niet alle drukke mensen zijn succesvol, en niet alle succesvolle mensen zijn druk

Minder doen kan je echt helpen succesvoller te worden. Al is het maar omdat het je dwingt om duidelijk te bepalen wat nu belangrijk is

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl