Stressvrij ondernemen

21-01-2016
Stressvrij ondernemen

 

Stressvrij ondernemen is een keuze! Af en toe een beetje stress is natuurlijk niet erg, en voor sommige ondernemers zelfs nodig om beter te presteren. Maar als je regelmatig in de stress schiet, zit er iets niet goed.Ondernemen is keuzes maken
En Stressvrij Ondernemen is mogelijk door het maken van de juiste keuzes.
De keuze bijvoorbeeld om niet meer alles te doen waarvan je denkt dat je het moet doen. Zodat je minder last hebt van tijdgebrek.
Of de keuze om niet meer met klanten te werken die al je energie opslurpen, maar juist met klanten die je inspireren en energie geven.

Keuzes maken en focussen
Elke ondernemer weet dat dit belangrijk is, en tegelijkertijd hebben de meeste ondernemers er grote moeite mee. Keuzes maken en focussen voelt vaak als een hoop kansen links laten liggen. Terwijl het juist betekent dat je voluit kunt gaan voor datgene waarvoor je wél kiest.

Tips die je helpen kiezen voor Stressvrij Ondernemen:

Vraag je telkens af Waarom?
In de eerste plaats is het je passie die het antwoord geeft op de vraag waarom je doet wat je doet. Je kunt heel simpel bij elke actie, klus of taak die je wilt oppakken jezelf de vraag stellen Waarom wil ik dit doen? En vervolgens na elk antwoord weer de vraag stellen Waarom? Net zoals kinderen dat kunnen doen. Je test tegelijkertijd twee dingen: hoe sterk is je Missie en klopt deze taak met diezelfde Missie?

Zorg dat je doelen bereikbaar zijn
Je mag best ambitieuze doelen stellen, maar niemand wordt blij van onbereikbare doelen. Dan ga je al snel twijfelen aan je uitgangspunt en schiet je je belangrijkste doel voorbij: Stressvrij Ondernemen. Stel realistische doelen wat je ook weet dat je die kan bereiken.

Hou focus op je doelen
Een doel stel je om (op termijn) te realiseren. En dat gebeurt niet vanzelf helaas. Zorg als ondernemer dat je altijd de scherpe focus houdt op je doel. Vraag je bij alles wat je doet, of wat je op je to-do lijst zet, af of het bijdraagt aan het realiseren van je doel. En neem dan de beslissing of je het gaat doen of niet.

Voorkom stoorzenders
Het is voor veel ondernemers vanzelfsprekend dat je altijd bereikbaar moet zijn. De telefoon staat aan, je krijgt een piep als er mail is waardoor je gestoord wordt met waar je mee bezig bent. Wist je dat het  gemiddeld 15 minuten duurt voordat je weer gefocust bent als je concentratie wordt verstoord? .

 Als je stressmomenten niet kunt voorkomen, pas jezelf dan aan
Natuurlijk gaat dit ‘aanpassen’ niet over aanpassen aan de stress en genoegen nemen met het feit dat jouw ondernemersleven je stress oplevert. Met aanpassen bedoel ik zoeken naar mogelijkheden om anders te reageren op situaties. Zoals bijvoorbeeld je tijd anders indelen.

Neem een stressvrije pauze
Het lijkt soms onmogelijk om die grote klus even te laten voor wat het is, je telefoon gewoon te laten rinkelen of je mailbox een halve dag met rust te laten. Maar wanneer je jezelf toestemming geeft om het even los te laten en afstand te nemen, kun je er vaak anders naar kijken. Een pauze geeft je een ander perspectief op datgene wat je op dat moment doet en zorgt dat jouw overweldigde gevoel van stress afneemt. Natuurlijk moet dat project af en verdienen e-mails een antwoord, maar een pauze van slechts een half uur doet al wonderen.

Haal adem
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat jezelf oefenen in ademhaling, rust zoeken in je hoofd, lichaam en ziel wonderen doet voor stressafname en je gezondheid. Zoek af en toe even een rustige plek op, focus op een zin met één tot vijf woorden die je voor jezelf blijft herhalen. Adem steeds diep in en uit. Als je bang bent dat je te lang zo blijft zitten, kun je een timer instellen op tien minuten. Maar blijf die tien minuten dan ook rustig focussen op je ademhaling. Dit regelmatig doen stuurt hormonen aan die bijdragen aan ontspanning.

Schrijf de stress van je af
Wanneer je opschrijft wat er allemaal in je hoofd zit aan gedachten, zorgen of uitdagingen, raakt je hoofd langzaam weer leeg. Je schrijft letterlijk je gedachten van je af. Hierdoor heb je een overzicht van alles dat je nog moet/kan/wil, en ruimte in je hoofd om ermee aan de slag te gaan.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl