Stressvrij bestaat niet

17-12-2015

 

Stressvrij, bestaat niet!!

Elke dag hebben we wel te maken met stress.
Of je wel of geen stress hebt in je leven, is haast, drukte en spanning niet te missen. (denk maar bijvoorbeeld aan in de ochtend als je zelf en eventueel de rest van het gezin op tijd de deur uit wil hebben).
De symptomen zijn namelijk bijzonder fysiek. De fysieke reacties in het lichaam worden veroorzaakt door een chemische stof –adrenaline- dat vrijkomt in de bloedbaan. Deze stof zorgt ervoor dat er signalen worden verstuurd naar allerlei delen van ons lichaam.
Door de adrenaline in het bloed treedt een reactie op in het lichaam. Deze reactie wordt de ‘vecht- vluchtrespons’ genoemd. Deze treedt ‘normaal’ op wanneer er sprake is van een directe en fysieke bedreiging. Het is doel is om het lichaam in paraatheid te brengen, waardoor het adequaat op het gevaar kan reageren.
Dankzij dit mechanisme konden mensen door de tijd heen overleven, in tijden van oorlog of door bedreigingen van wilde dieren. Angst en stress behoren tot de primaire reacties van de mens, maar de onderliggende mechanismen hebben zich niet aangepast aan het moderne, relatief veilige leven van nu.


Wanneer stressvolle situaties zich herhaaldelijk voordoen, wordt het lichaam gevoeliger voor stress. Het tast belangrijke functies aan. Dit komt omdat ons lichaam is ontworpen om met stress van enkele minuten en niet van jaren om te gaan. Dat alles heeft te maken met de functionaliteit van ons overlevingsmechanisme in vroegere tijden.
Toen de mens leefde onder andere omstandigheden werden bedreigende situaties snel beslist. De tijger die jou als prooi zag, at je op of je wist te overleven. Daar gingen geen maanden van gepieker, overwegingen of onderhandelingen aan vooraf. Wanneer vervelende situaties in je leven maar voortslepen, is het fysiek gezien alsof er 24 uur een tijger bij je voor de deur op je ligt te loeren…

 
Lees hieronder de Top 3 signalen die je lichaam afgeeft wanneer je te lang gestrest bent geweest:
1. Snel geïrriteerd
Je merkt al een langere periode dat je weinig geduld hebt. Je snauwt snel naar je mensen in jouw omgeving. Vooral naar degenen die jou eigenlijk het meest dierbaar zijn.

2. Slecht concentreren op je taken
Je bent snel afgeleid. Het is lastiger om iets uit je herinneringen op te halen. Het lijkt wel alsof je geheugen een zeef is. Vaak ren je de hele dag heen en weer, maar is er weinig praktisch uit je handen gekomen.
Je hebt last van 'malende gedachten'  (piekeren). Je bent continue aan het denken wat je nog moet doen.
3. Moeheid
's morgens kom je al moe uit je bed. Je bent nog niet uitgerust. Het liefst zou je een soort “winterslaap” willen doen. Ook op het eind van de dag ben je niet meer vooruit te branden. Je valt uitgeput op de bank en moet er niet aan denken om nog een nieuwe activiteit op te starten.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl