Stress is heel natuurlijk

12-07-2014

Stress is een hele natuurlijke, en ook gezonde reactie van het lichaam


Stress is niet alleen maar slecht. Beter gezegd: we hebben een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren.

Een beetje stress is dus gezond. Want spanning maak je lichaam klaar om actie te ondernemen. Om te reageren als er bedreigende situaties zijn. Stress brengt als het ware je lichaam in staat van paraatheid.
Dagelijks heeft iedereen te maken met gezonde stress. Het helpt je om goed te presteren op je werk. Dat je alert bent, geconcentreerd en effectief kunt handelen. Het zorgt dat je veel kan doen in weinig tijd. Dit is wel tijdelijk want zodra je klaar bent, neemt de spanning weer af, om zo het lichaam en geest weer te herstellen

De stressreactie van lichaam zorgt ervoor dat we in noodsituaties goed kunnen handelen, maar deze reactie beperkt zich tegenwoordig niet meer tot het voorkomen dat je wordt opgegeten door een sabeltandtijger. We reageren nu ook meer op bedreigingen van psychische aard.

 Stress is niet iets van de laatste jaren, het is geen trend. Zolang wij als mensen hier rond lopen bestaat stress. Stress is dus een oeroude lichamelijke reactie om te overleven, beter bekend als  de vecht of vlucht reactie.

 Of iets stressvol is hangt af van hoe iemand een situatie inschat en van de middelen waar over iemand beschikt om met de situatie om te gaan. Voor de een is presenteren voor 100 man een hobby, terwijl een ander er nachtenlang van wakker kan liggen.

 Zodra er sprake is van een stressvolle situatie zorgen onze hersenen ervoor dat er twee systemen in werking worden gesteld. Allereerst wordt het lichaam in een staat van paraatheid gebracht door het sympathische zenuwstelsel. De hormonen adrenaline en noradrenaline komen vrij en het lichaam is klaar voor de 'vecht- of vluchtreactie', hierdoor:

gaat de bloeddruk omhoog
stijgt de hartslag
stroomt er zuurstofrijk bloed naar de spieren, het hart en de hersenen (en minder naar de andere organen)
spannen de spieren zich aan
verwijden de longblaasjes zich en wordt de ademhaling sneller
trekt het bloed weg uit het gezicht
gaat de spijsvertering op een laag pitje
breekt het zweet je uit

Kortom het lichaam is klaar voor actie. Het systeem is zo afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan te weinig. Het is beter om ons negen van de tien keer onnodig gestrest te maken, dan dat het lichaam een keer laks reageert.

Na enkele minuten geeft de hypofyse de bijnieren de opdracht om cortisol te gaan produceren. Dit is het tweede systeem dat in werking wordt gesteld. Cortisol is beter bekend als het stresshormoon en heeft daardoor een slechte naam. Toch speelt het hormoon een belangrijke rol in de stressreactie. Het laat bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel stijgen en zorgt ervoor dat de stofwisseling wat harder werkt. Daardoor komt er meer energie vrij om met de stress situatie om te gaan.

Wanneer stress langdurig aanwezig is of wanneer het lichaam te heftig reageert op een stressvolle situatie kan dit leiden tot problemen. Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor hevige reacties. Bij veel momenten van stress heeft het lichaam te weinig tijd voor het herstel, waardoor de stress opstapelt. Dan is er sprake van ongezonde stress, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl