Stralen van ZELFVERTROUWEN

06-07-2015

 

Stralen van zelfvertrouwen

Onzekerheid belemmert ons allemaal van tijd tot tijd.

We zijn allemaal onzeker. Onzekerheid is onderdeel van het leven. Het is onderdeel van persoonlijke groei. Van tijd tot tijd voel je je kwetsbaar, verloren, incompetent en minder zelfverzekerd. Dat gebeurt automatisch wanneer je je in een nieuw en onbekend gebied begeeft.Geen probleem. Onzekerheid is niet slecht, maar het is ook niet altijd wenselijk. Door anders naar je onzekerheid te kijken kun je snel meer zelfvertrouwen opbouwen en je minder onzeker voelen.Je kunt laten stralen van zelfvertrouwen als je eraan wilt werken.

Onzeker over je lichaam

Het is eigenlijk raar dat we elkaar beoordelen en veroordelen op basis van elkaars lichamen. Terwijl innerlijke veel belangrijker is. In deze maatschappij wordt er veel nadruk gelegd op een aantrekkelijk lichaam. Denk maar aan reclames / media enz. Maar kijk eens om je heen. Bijna niemand voldoet aan die strenge standaarden. De meeste mensen zien er niet uit als een topmodel. Veroordeel jij andere mensen omdat ze een vetrol hebben? Omdat ze een apart gezicht hebben of omdat ze een grote neus hebben? Waarschijnlijk niet. Of: ik hóóp het niet. Als je dat wel doet, geen probleem, doen we allemaal weleens. Maar weet dat het meer zegt over je eigen onzekerheid dan over de ander. 

Het punt is: jij maakt je druk om je lijf. De rest van de wereld maakt zich niet druk om jouw lijf. En als ze dat wel doen, dan zegt dat meer over hen dan over jouw lijf. Je lijf is perfect zoals het nu is. Het mag veranderen en het zal veranderen. Maar het hoeft niet te veranderen. Je mag ervan houden, ook als het niet ’perfect’ is.

Onzeker zijn over wat anderen van je vinden

Andere mensen denken dingen over jou. Elke dag opnieuw. En dat kun je niet tegenhouden. Mensen denken aardige dingen en ook hele gemene dingen. Sommige mensen zijn jaloers op je. Andere mensen vinden je irritant. En weer andere mensen houden onvoorwaardelijk van je. Het lijkt heel belangrijk om je bezig te houden met wat anderen van je vinden. Maar weet je wat nog veel belangrijker is? Wat jij van jezelf vindt. Vind jij jezelf een goed mens?  Jouw leven is vooral een strijd met jezelf. Doe niet je best om constant in de smaak te vallen bij anderen. Doe je best om in de smaak te vallen bij jezelf. Ontwikkel jezelf tot de liefdevolle, ontspannen, vrijgevige, succesvolle persoon die je wilt zijn. Door jezelf te ontwikkelen word je niet alleen minder onzeker, de mensen in je leven zullen je automatisch meer gaan waarderen. En het enige wat je hoeft te doen is jezelf zijn, en altijd je best doen om een beter mens te worden.

Onzeker over je uiterlijk

Waar let je op als je wordt begroet door iemand met een grote glimlach? Kijk je dan naar de kleding? Of kijk je diegene in de ogen? Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het maakt het makkelijker om contact te leggen met mensen en het ondersteunt je zelfvertrouwen. Maar overschat je uiterlijk niet. De mensen die écht bij je binnenkomen doen dit niet met hun geweldige kleding, maar met hun uitstraling, hun lichaamshouding, hun warme glimlach en hun volledige aandacht.

Onzeker over je vaardigheden

Om te beginnen: je kunt meer dan je denkt. Dat geldt voor bijna iedereen. De meeste mensen houden zichzelf klein, omdat ze onzeker zijn buiten hun comfort-zone. Logisch, het is veilig en ’soort van verstandig’ om te blijven bij wat je kent. Maar het is niet inspirerend. Om jezelf het gevoel te geven dat je competent bent (en dat je leeft) moet je blijven groeien. Je moet steeds weer buiten je comfort-zone komen. En ja, dat gaat gepaard met onzekerheid. Het hoort erbij. Vaak heb je geen idee waar je mee bezig bent. Maar troost jezelf dan met de gedachte dat je waarschijnlijk de neiging hebt om jezelf te onderschatten. Andere mensen zijn misschien beter in bepaalde dingen dan jij. Maar dat maakt jou niet minderwaardig. Ieder mens heeft zijn eigen unieke pakket met talenten en prioriteiten. Misschien is een collega beter in zijn werk, en ben jij beter in het onderhouden van een rijk sociaal netwerk waar je heel gelukkig van wordt. Wat is beter? Tja, dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Je kunt niet alles tegelijk doen. Maar je kunt wel goed zijn in de dingen die je echt belangrijk vindt.

Zoek uit waar jij goed in bent en waar je van geniet, en richt je aandacht op die gebieden. En weet dat je goed bent in wat je doet.

Onzeker over je toekomst

In de toekomst zullen dingen veranderen, en dat kan je onzeker maken. Maar besef dat de toekomst naar je toe komt met een dag tegelijk. Dingen zijn meestal niet ’ineens’ anders. Het gaat stap voor stap, en jij hebt dan meestal genoeg tijd om je aan te passen. En zo niet, dan niet. Dan overleef je dat ook wel.Het heeft vaak weinig zin om je onzeker te voelen voor wat komen gaat. Of je kunt iets doen om de toekomst minder onzeker te maken, of je kunt niets doen. Als je iets kunt doen, ga je gang en start met voorbereiden. Lees je in, praat met mensen, repeteer. Je zult merken dat je onzekerheid afneemt.

Als je niets kunt doen, laat het dan los. Schrijf je onzekerheden van je af en laat de toekomst over je heen komen. Meestal pakken dingen toch anders uit dan je had verwacht. Niemand kan de toekomst nauwkeurig voorspellen. En weet je wat als je alles al weet van te voren wordt het leven ook saai.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl