Slapen is de beste remedie tegen stress

04-06-2016
Slapen is de beste remedie tegen stress


 Slapen is vaak fijn; je rust uit en je hebt energie om met plezier aan je dagelijkse activiteiten te beginnen. Slaap is echter ook essentieel voor de gezondheid; van structureel slechte slaap word je ziek. Maar wat is slaap nu eigenlijk, waarom is goed slapen zo belangrijk, wanneer slaap je goed en wat kun je doen om beter te slapen? Wat is slaap?
Slaap is een dagelijks terugkerende toestand van lichamelijke rust. De spieren ontspannen zich en er is sprake van een laag bewustzijnsniveau. De hersenen blokkeren alle omgevingsprikkels zodat de buitenwereld tijdelijk nauwelijks invloed heeft.

Gedurende een nacht doorloopt men ongeveer vijf slaapcycli. Iedere slaapcyclus bestaat uit vier fasen, elk gekenmerkt door verschillende hersenactiviteit. De eerste slaapfase N1 is het lichtst. Vervolgens gaat men via slaapfase N2 door naar N3; de diepe slaap. Daarna gaat de diepe slaap over in de droomslaap. Gedurende deze fase zijn de lichaamsspieren volledig ontspannen en zelfs verlamd, hartritme en ademhaling worden onregelmatiger en de bloeddruk stijgt. Ook bewegen de ogen snel heen en weer. Daarom heet deze fase ook wel de Rapid Eye Movement-slaap of remslaap. Wanneer alle fasen zijn doorlopen begint de cyclus opnieuw.
Naarmate de nacht vordert, bevatten de cycli alleen steeds minder diepe slaap en meer remslaap. Volgens onderzoekers zijn vooral de diepe slaap en de remslaap belangrijk voor een goede nachtrust. Daarom zijn vooral de eerste 4 á 5 uur slaap zo belangrijk.

Functie van slaap
Wat precies de functie van slaap is, heeft de wetenschap vooralsnog niet volledig weten te ontrafelen. Naast het bevorderen van lichamelijk herstel, lijkt slaap ook een belangrijke invloed te hebben op het geheugen; door slaap kunnen we onthouden wat we overdag geleerd hebben. Recentelijk is ontdekt dat slaap ook helpt voor het schoon houden van de hersenen. Tijdens de slaap krijgen de hersenen namelijk als het ware een ‘wasbeurt'. Een bepaald type hersencellen krimpt tijdens de slaap, waardoor meer ruimte in onze hersenen ontstaat en schadelijke stoffen weggespoeld en afgevoerd kunnen worden.  

Het tijdstip waarop men behoefte heeft aan slaap kan sterk verschillen. De biologische klok loopt namelijk niet bij iedereen gelijk. Zo bestaan er ochtendtypes en avondtypes. Als gevolg van de puberteit zijn de meeste pubers tijdelijk avondtypes, maar na de puberteit herstelt dit vaak weer.
Ook de duur van slaap verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld slaapt een volwassene zo'n 7 á 8 uur. Ouderen hebben over het algemeen minder slaap nodig. Belangrijk is dat men niet te weinig (minder dan 6 uur) of te veel (meer dan 9 uur) slaapt, aangezien beide het risico op gezondheidsschade doen toenemen.


Oorzaken slecht slapen
Bepaalde hersenaandoeningen, zoals parkinson en dementie, maar ook stress, angst en depressie gaan vaak gepaard met een slechte slaap. Ook na een beroerte heeft men vaak last van een slechte slaap. In sommige gevallen wordt slecht slapen veroorzaakt door een slaapstoornis.


Gevolgen slecht slapen
Zowel op de korte termijn als op de lange termijn heeft een slechte of verstoorde slaap een negatieve invloed op de gezondheid. Op de korte termijn kan slecht slapen leiden tot concentratie- en geheugenproblemen. Op de lange termijn heeft slechte slaap een negatieve invloed op het afweersysteem en leidt het tot een verhoogd risico op onder andere angst en depressie, diabetes type 2, obesitas, hart- en vaatziekten en dementie.  


Wat kunt je doen om beter te slapen?

Onderneem een uur voor het slapen gaan alleen nog maar ontspannende activiteiten;
Vermijd alcohol- of cafeïne houdende dranken voor het slapen gaan;
Zorg voor een rustige en donkere slaapkamer;
Laat smartphones/tablets/laptops en tv's weg uit de slaapkamer;
Zorg voor voldoende blootstelling aan natuurlijk daglicht overdag;
Zorg voor voldoende beweging overdag;
Vermijd sporten vlak voor het slapen gaan;
Probeer regelmatige bedtijden aan te houden, ook in het weekend;
Blijf na het ontwaken niet te lang in bed (maximaal half uur);
Vermijd dutjes overdag.
 

Wanneer men langer dan een maand tenminste drie dagen per week slaapproblemen ondervindt, is het raadzaam om een huisarts te raadplegen en eventueel hulp in te schakelen.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl