Psychische gevolgen van stress

06-05-2013

 

Stress versterkt stress!
Naarmate stress in ons leven aanhoudt, worden we er niet immuun, maar juist gevoeliger voor. Op die manier bouwen angst en stress zich op en uiten ze zich in nieuwe gedrag- en gewoontepatronen. Hoewel we rationeel weten dat we overmatig reageren, denkt het brein echter dat de niveaus van angst en stress die we ervaren "normaal" zijn.

Nieuwe verbindingen
De brein maakt voortdurend nieuwe verbindingen op basis van vorige ervaringen. Hierdoor kunnen we gestrest raken en angstig worden van situaties waar we ons vroeger niet druk over zouden maken. Stress en angst kunnen ons fysiek en emotioneel uitputten, waardoor we zelfs nog gevoeliger worden voor stress en angst.
Op die manier kunnen allerlei psychische symptomen ontstaan, zoals:
• Angst en piekeren
(angstversterkende gedachten die beginnen met ‘wat als...').
• Terugtrekken uit het sociale leven/ eenzaamheid
• Straat- en pleinvrees
• Boosheid en frustratie
• Depressie
• Destructieve gewoontes (verslavingen, dwangklachten)
• Paniekaanvallen
• Gevoelens van ‘onwerkelijkheid'


Programmafoutjes
Wat er feitelijk gebeurt, is dat er programmafoutjes in het hoofd ontstaan. We leren nieuwe situaties te koppelen aan de oude of bestaande stressvolle of angstige situaties en niet op basis van hoe de werkelijkheid in feite echt is. De buitenwereld komt niet meer helder binnen en we reageren voornamelijk op wat we innerlijk beleven of op hoe ons lichaam reageert.

Vicieuze cirkel
Op die manier blijven velen in een vicieuze cirkel van angst en stress hangen. Stress op zichzelf is altijd van voorbijgaande aard.

Kennis is belangrijk
Zoals gezegd, zorgen angst en stress makkelijk voor meer angst en stress. Door kennis kun je deze opbouw tegengaan, omdat je weet waarom je ervaart wat je ervaart en de symptomen op zichzelf daarom minder beangstigend zijn. Het is vooral de angst voor de angst die angst verder voedt. Wanneer juist die angst verdwijnt, heb je al veel gewonnen.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl