Powerrrnap

 

Drie uur slaap in slechts 20 minuutjes: het klinkt misschien te goed om waar te zijn, maar kan écht - dankzij een powernap!

De powernap is een overblijfsel van de siësta, die in veel Zuid Europese en Zuid-Amerikaanse landen nog steeds leeft. Tijdens het warmste moment van de dag neemt men daar een paar uur rust. In de drukte van vandaag de dag is daar vaak geen tijd meer voor, dus het middagdutje heeft de plaats ingekomen van de siësta.

De powernap, oftewel een kort dutje, is erg gezond. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een kort middagdutje gezond is voor jong en oud. Men is alerter, creatiever en ervaart minder stress na een powernap. Maak dus tijd voor een middagdutje, de tijd die u slaapt haalt u ruimschoots weer in doordat u efficiënter werkt. Zo is in sommige landen het recht op een powernap zelfs opgenomen in de CAO. Voor piloten en trainers van de Nasa bijvoorbeeld is het doen van een powernap dagelijkse gang van zaken. Na een dutje van 25 minuten blijven zij namelijk 2 uur langer alert.

Een powernap werkt niet om een slaaptekort weg te nemen, het is enkel een manier om overdag alerter te zijn. Een goede nachtrust is daarnaast van belang. Een powernap werkt op zijn best wanneer u elke dag een middagdutje doet van maximaal een half uur. Doe dit rond een uur of 1, tijdens de dip die veel mensen hebben na de lunch. Begin in ieder geval niet na 3 uur nog met een powernap, zo wordt uw gewone slaapritme verstoord. Wanneer u langer dan een half uur slaapt wordt u duf wakker, zet dus een wekker zodat u niet langer kunt slapen.

Sluit dus eens een keer de ogen wanneer u zich duf en moe voelt. Een powernap geeft u weer extra power, om alerter en efficiënter door te werken

Stappen
1. Zie het belang van een powernap
2. Plan je powernap
3. Zoek een rustig plekje
Even lekker slapen gaat natuurlijk niet achter je bureau, waar je je collega's hoort praten, of waar je steeds gestoord wordt door de telefoon. Zoek dus een rustig plekje op, het liefst met een bank of bed. Nog beter is het om ook een kussen en een dekentje te hebben, zodat je lijf tijdens je dutje niet te sterk afkoelt.
4. Zet je wekker
Als je een lekker plekje gevonden hebt en jezelf een beetje geïnstalleerd hebt, dan kun je de wekker op 25 minuten zetten. Leg de wekker in de buurt, zodat je hem wel hoort als hij af gaat. Probeer er wel voor te zorgen dat je het schermpje niet kunt zien, zodat je niet steeds in de verleiding komt om te kijken hoe lang je nog hebt.
5. Ga lekker slapen!
Doe je ogen dicht en ontspan je helemaal. Probeer jezelf niet te dwingen om in slaap te vallen, want dan is de kans groot dat het juist niet lukt. Blijf gewoon lekker liggen en richt je alleen op je ontspanning. Als je normaal gesproken voor het slapen gaan een paar keer omdraait, kun je dat nu ook doen. Alles om je te helpen de slaap snel te vatten!
6. Sta weer op
Als de wekker afgaat is het zaak direct op te staan. Blijf niet liggen, ook al voel je nog moe of was je net lekker aan het slapen. Als je namelijk langer blijft liggen dan de aangegeven twintig minuten, word je vaak alleen maar extra vermoeid. Bovendien loop je dan het risico dat je 's avonds niet meer in slaap komt.

Voel je nog niet helemaal wakker? Fris dan even je gezicht op met een koude plens water. Jij kunt er nu voorlopig weer even tegenaan!

03-07-2013 Deel
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl