Pieker je suf

07-04-2015
Pieker je suf

Wat is piekeren ?

Piekeren is een rationeel denkproces, waarbij de piekeraar zijn waarnemingen en gedachten wil ordenen met als doel dingen duidelijk te krijgen. Nadenken is je gedachten op een rijtje zetten. Piekeren is je gedachten in een rondje zetten en maar doorblijven lopen in een rondje.

Wanneer piekeren mensen het meest?

uit verschillende onderzoeken kwam naar voren: In bed, als het eindelijk stil is dan komen de gedachten. Vooral bij mensen die het heel druk hebben en weinig stilstaan bij zichzelf. Dan gaan mensen ook weer piekeren dat ze niet kunnen slapen omdat ze liggen te piekeren.

Een aantal verschillende piekeraars:

Doemdenkers piekeren, omdat ze de toekomst somber zien en altijd problemen willen vermijden. Ze willen risico’s uitsluiten en overal op voorbereid zijn, want als het verkeerd gaat, dan is dat heel erg.  Ze denken eerder in termen van ‘kan-niet’ , ‘als-dat-maar-goed-gaat’.

Prinsen en Prinsessen op de erwt piekeren, omdat ze vinden dat alles altijd van een leien dakje moet gaan. Ze kunnen er niet tegen als er een beetje weerstand onderweg komt. En als het dan even tegen zit, gooien ze het bijltje er bij neer. ‘ Pffff.. waarom gaat het nou nooit eens zoals ik dat wil. Wat heb ik toch een zwaar leven!’

Perfectionisten vinden dat ze altijd kwaliteit moeten leveren. Het maken van fouten is uitgesloten. Ze hebben de neiging om  te piekeren over een fout die gemaakt is, en zien niet zo snel wat ze dan wel goed doen. ‘ Goed is niet goed genoeg’.

Pleasers, willen graag dat iedereen hun altijd aardig vinden. Ze kunnen erg over het gedrag en de intenties van mensen piekeren, als ze het gevoel hebben ondergewaardeerd te worden. Ze hebben de neiging om besluiteloos op te treden, omdat ze iedereen graag te vriend houden en zorgen daarbij niet bijzonder goed voor zichzelf.

 

Kun je piekeren afleren?

Ja. Je kunt leren dat je niet altijd controle kunt hebben op een situatie. Dat het mooi zou zijn als het precies zo zou gaan als jij dat zou willen, maar dat het nu eenmaal is zoals het nu is. En dat dit voor dit moment ook goed genoeg is. Je gaat het leven meer als een proces zien.

Dat dingen onduidelijk zijn en misschien later of helemaal nooit duidelijk worden. Dat je nu eenmaal verschilt van mensen die belangrijk zijn en dat je alleen jezelf kunt veranderen. Of dat je als je ontzettend verdrietig bent, omdat er iets heel ergs is gebeurd, je erop kunt vertrouwen dat je je verdriet wel aankunt en dat je de moeilijke situatie wel zult overleven. Je gaat dan veel meer ‘weten‘ en op je ‘onbewuste’ vertrouwen in plaats van op je ‘denken’. We overschatten ons denken veel te veel.

Door te filosoferen (met jezelf, een vriend of een coach), aan je ontspanning te werken, meer in het moment te zijn, jezelf rationeel te trainen om effectiever na te denken,  en om jezelf en je irrationele gedachten te lachen, kun je veel relaxter met jezelf en het leven omgaan en het piekeren te stoppen......

 

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl