Overspannen test

10-06-2014

Wanneer ben je overspannen?

Helaas komt het tegenwoordig steeds meer voor dat mensen overspannen raken door werk of persoonlijke omstandigheden. Hoe weet je wanneer je inderdaad overspannen bent? Wat zijn de symptomen van overspannenheid? Met deze simpele test kom je er snel achter of je overspannen bent.

Wat is overspannenheid?

Een gevoel dat je je compleet uitgeput voelt, doodmoe bent en er niet meer in slaagt om je normale bezigheden uit te voeren. Meestal heb je ook geen interesse of energie meer om dat te doen. Het houdt eigenlijk gewoon allemaal op. Overspannenheid komt meer voor bij mensen, die zich te verantwoordelijk voelen en bij mensen die slecht op tijd alarmsignalen van oververmoeidheid in hun eigen lichaam herkennen en daarop reageren.

Wat is de oorzaak van overspannenheid?

Onderzoek op dit gebied laat tegenstrijdige resultaten zien als het gaat om oorzaken van overspannen zijn. Negatief commentaar, langdurige stress in persoonlijke of zakelijke sfeer, jezelf teveel wegcijferen, gevoeligheid en verantwoordelijkheidsgevoel zijn in ieder geval factoren, die overspannenheid in de hand kunnen werken. Heel vaak zijn er eigenlijk al langere tijd signalen dat het niet zo goed gaat maar reageert iemand daar niet op door bijvoorbeeld rust te nemen, een andere baan te zoeken of andere manieren te zoeken om de oorzaak van de stress op tijd weg te nemen.

Wanneer ben je overspannen?

Overspannen is meer dan gewoon moe. En burn-out is meer dan uitgeput zijn. Vaak zitten mensen met een burn-out er echt volledig doorheen en kunnen van het ene op het andere moment niet meer tot activiteit komen. Ook voelt iemand, die overspannen is zich lichtgeraakt en down. Je kunt heel lang zelf ontkennen dat je richting overspannenheid aan het marcheren bent en dat maakt dingen er niet beter op. Het is dan ook belangrijk dat je weet welke tekenen wijzen op een naderende burn-out, zodat je er nog tijdig op kunt reageren en erger kunt voorkomen voor de nabije toekomst.

De overspannen test

Kijk hieronder naar een aantal symptomen van overspannenheid. als je daarin kan vinden weet je dat je overspannen bent

  • Vermoeidheid en een gevoel van uitgeput zijn dat niet beter wordt na nachtrust of na het weekend
  • Elke dag voelt aan als een "slechte dag"
  • Je voelt je ongelukkig en kunt het niet meer opbrengen om je normale werkzaamheden of verplichtingen op te pakken
  • Je probeert moeilijke dingen uit te stellen en vult je dag met onbenullige taken, die eigenlijk kunnen wachten
  • Je voelt je hulpeloos en niet gemotiveerd
  • Je krijgt last van fysieke symptomen van oververmoeidheid (hoofdpijn, rugpijn, spierpijn) en voelt je prikkelbaar
  • Je merkt dat je meer piekert, wakker ligt en je niet gewaardeerd of nutteloos voelt

 

Een positieve test en dus overspannen? Wat nu?

Wanneer je overspannen ben, moet je echt pas op de plaats maken. Belangrijk is het zorgen voor emotionele en fysieke rust. Dat is vervelend maar het is nu eenmaal niet anders. Verder is het raadzaam om hulp erbij te zoeken. Belangrijk is ook dat er bij overspannenheid wordt toegewerkt naar veranderingen in jouw levensstijl die ervoor zorgen dat dit in de toekomst niet opnieuw gebeurt.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl