Opvoeden zonder stress

03-02-2014

 

Wat zijn de stressfactoren 

Een gezin hebben is leuk, maar het kan ook erg vermoeiend zijn. Maar wat veroorzaakt nu de stress in het gezin? Is dat het glas melk dat je zoontje bij het eten omgooide? Of de eeuwige discussie bij het aankleden ’s ochtends, wanneer het weerbericht sneeuw en storm heeft voorspeld en je driejarige dochter perse haar roze zomerjurkje aan wil trekken? Of heb je niet genoeg tijd voor jezelf om weer even tot rust te komen?

Waardoor we stress krijgen is voor ieder mens weer anders. Misschien kun je eens proberen om een week lang alle situaties op te schrijven die voor jou erg stressvol en vermoeiend waren. Je zult je erover verbazen hoeveel dat er zijn. En dan wordt het je ook duidelijk wat je zelf moet veranderen, zodat je gezinsleven je niet zo op je zenuwen werkt.

 Perfectie opgeven 

Er is een natuurwet die zegt: perfectie is omgekeerd evenredig aan de grootte van het gezin. Dat wil zeggen: wanneer je als stel samenwoont, worden de overhemden gestreken, de T-shirts gewassen en is de kamer altijd keurig opgeruimd. Wanneer je een kind hebt, het overhemd op het laatste moment gestreken worden en zoek je zelf snel een T-shirt uit de wasmand. Bij twee of meer kinderen is het eerst zoeken naar de wasmand, dan alles verzamelen wat op de vloer ligt en dan alles in de wasmachine stoppen - en hopen dat alles op dezelfde temperatuur kan worden gewassen. Maar er is één troost: dit geldt voor alle gezinnen.

 Neem alle hulp aan 

Het dagelijkse huishouden is een klus die niet nooit af is. Niets blijft, alles vergaat - dat geldt vooral voor schone vloeren, streeploze ramen en een opgeruimde kinderkamer. Wanneer je ’s nachts al droomt van strijken en ramen lappen, neem dan een hulp. Ook wanneer het huishoudbudget niet zo groot is, kun je je misschien wel een schoonmaakster veroorloven die één of twee keer per maand het zware werk voor je doet.

Of ga eens wat ‘vriendendiensten’ organiseren: jij neemt de kinderen van je vriendin een paar uur mee uit naar de dierentuin en ruil daarvoor komt je vriendin je een keer helpen bij een zware klus. En als je dan samen daarna een kopje koffie drinkt, heeft het huishouden ook nog een leuke kant gekregen.

Niet teveel van plan zijn 

’s Ochtends babyzwemmen, ’s middags boodschappen doen, tussendoor een verjaardagstaart bakken en het huis opruimen. Bij zoveel werk kun je erop rekenen dat je stress krijgt. Want wat zonder kinderen een peulenschil lijkt, is met kinderen een zware opgave geworden. Als ouder moet je tegenwoordig ‘multi-tasking’ zijn, je moet alles tegelijk kunnen, maar op den duur kan dit erg vermoeiend zijn. Schakel dus twee versnellingen terug en bepaal eerst wat werkelijk belangrijk voor je is op deze dag - iets wat moet gebeuren en je beslist niet kunt uitstellen. En wanneer je boodschappen doet, neem je een lekkere taart uit de koeling mee. Die zijn ook heerlijk!

 Vriendschappen en contacten onderhouden

Had je voordat je kinderen kreeg nog vrienden, nu heb je genoeg aan je gezin, tot het moment aanbreekt dat je ook een beetje meer wil dan alleen elkaar. Maar als je wekenlang nooit een telefoontje beantwoordt en uitnodigingen altijd afzegt, dan houdt de telefoon wel op met rinkelen. Het is dus erg belangrijk om goed contact te houden met je vrienden en kennissen. Want vrienden, die belangrijk voor je zijn en die je belt ook al heb je niets van ze nodig, springen dan juist graag een keertje in om op je baby te passen.

 Elkaar de ruimte gunnen 

“Je hebt vrijheid nodig om gelukkig te worden en voor vrijheid heb je moed nodig", zei de Griekse staatsman Perikles al, die waarschijnlijk een groot gezin had en moeite had zich daarvan los te rukken. Maar wat de antieke generaal 2500 jaar geleden al constateerde, dat geldt nu nog. Strijk met de hand over je hart en gun de ander wat ruimte. Je partner wil zo graag naar die voetbalwedstrijd en jij wilt zelf graag uit eten met je vriendinnen. Geef elkaar een eens een cadeautje, daar heb je allebei iets aan en je kunt heerlijk weer even bijtanken.

 De sleur doorbreken

Wees eens eerlijk: hoe verloopt het gemiddelde weekend? Op zaterdag boodschappen doen, de bedden verschonen en het gras maaien en op zondag misschien naar het zwembad of bij oma op bezoek. Maar je kunt toch zoveel meer doen in deze 48 uur. Een paar uur in de auto en je bent al aan zee of in een vakantiehuisje van je vrienden. Je kunt daar niets anders doen dan met je kinderen spelen, heerlijk uitrusten of een wandeling maken. En na twee dagen heb het gevoel alsof je op vakantie bent geweest

 Structuur aanbrengen 

’s Ochtends samen ontbijten, ’s middags om één uur eten, daarna een kleine pauze en om zes uitgebreid knuffelen en voorlezen. Dan nog een hapje eten en als laatste de pyjama aantrekken en tandenpoetsen. Dit klinkt misschien wat belerend, maar het is niet onverstandig om de dagelijkse gang van zaken in het gezin wat structuur te geven. De vaste punten op de dag, zoals de maaltijden en bedtijd, geven ook je kind houvast en zekerheid. Een ook voor jou is het een voordeel, want je weet nu precies wanneer je bezet bent en wanneer je iets voor jezelf kunt doen.

 Praten over de opvoeding 

Jij vindt dat je kinderen alleen een ijsje mogen als het warmer is dan 21ºC en op verjaarspartijtjes. Je partner denkt er heel anders over en dit soort kleinigheden geeft vaak stress binnen het gezin. Wanneer heb je het voor het laatst met je partner over de opvoeding gehad? We bedoelen hiermee geen opvoedingsproblemen, maar hoe je zelf de opvoeding ziet, over de achtergrond van al die regeltjes waarom je vindt dat iets wel of niet mag. Leg je partner uit waarom je het belangrijk vindt dat je kind altijd op een bepaalde tijd gaat slapen. En waarom ijsjes alleen bij warm weer mogen. Misschien dat je argumenten hem overtuigen, anders moet je samen met je partner naar een oplossing zoeken die voor jullie als ouders en voor je kinderen oké is.

 Samen iets leuks plannen 

Het klinkt misschien wat makkelijk, maar stuur je kinderen een keer per maand op een vaste avond wat vroeger naar bed. Dan kunnen jullie eens samen gezellig gaan koken of een lekkere maaltijd laten bezorgen. Of uitgaan, als je een babysitter hebt geregeld. De tv blijft die avond uit, want het gaat erom om samen weer over dingen te praten die een keer niets te maken hebben met de peuterspeelplaats, kinderziektes of de opvoeding.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl