Opruimen reduceert stress

18-07-2016
Opruimen reduceert stress

Opruimen in 7 stappen

Opruimen in je omgeving = opruimen in je hoofd = rust. Opruimen reduceert stress.

Stap 1: Wordt je bewust van je emotionele lijm.

Loop door je woonkamer en maak eens een lijst met:

Spullen die je eigenlijk weg wilt doen, maar toch bewaart
Spullen waarvan je weet dat je nog moet beslissen wat je ermee gaat doen
Spullen waaraan je je steeds ergert, bijvoorbeeld omdat ze geen vaste plek hebben en rondzwerven op onhandige plekken.

De spullen op je lijstje hebben je iets te vertellen. Vraag je af: welke herinneringen, gevoelens of wensen komen bijvoorbeeld bij deze …..naar boven? Welke betekenis heeft het voor mij? En vervolgens: kan ik deze betekenis lo zien van het voorwerp? Oftewel: is er een andere manier waarop ik de betekenis kan bewaren. Je kunt bijvoorbeeld 2 favoriete kindertekeningen inlijsten en ophangen i.p.v. stapels op zolder te leggen. Natuurlijk mag je dierbare herinneringen koesteren, daar is niet mis mee. Maar de eerste stap helpt je om evenwicht te vinden tussen bewaren en weggooien. Je kunt ook een herinneringsdoos maken waarin je spullen doet die je aan dierbare mensen en of periodes doen denken.

 Stap 2: Doorzie je excuses

Omdat we moeilijk vinden om afscheid te nemen van een periode in het leven, van de persoon die we waren of van de persoon die we zouden kunnen worden, verzinnen we excuses om beslissingen uit te stellen. Probeer eerlijk naar jezelf te zijn. Als dit lukt, als je dus inziet waarom die voorwerp grote emotionele waarde voor jou heeft, wordt het waarschijnlijk makkelijker om het los te laten.

Stap 3: Ontdek je wens

Zolang je niet weet waar je het voor doet, blijft opruimen iet wat “moet” en niet iets waar je gemotiveerd voor bent. Een belangrijke vraag die je zelf kunt stellen om te achterhalen wat je liefst zou willen is: wat is het nadeel van een opgeruimd huis? Oftewel, het voordeel van je huidige situatie? In het antwoord zit vaak je wens verborgen. Prettig aan je rommelige huis kan bijvoorbeeld zijn dat je je vrij voelt om lekker op de bank te hangen. De onderliggend wens is een ontspannen leven. Maar wellicht blijkt dat je de verkeerde weg hebt gekozen om je doel te bereiken, want een opgeruimd leven is uiteindelijk meer ontspannen dan rommelig leven. Door de opgestapelde spullen heb je voortdurend het gevoel dat je er iets aan moet doen, daar krijg je stress van. De cruciale vraag is dan ook: is je doel niet beter te bereiken als het huis opgeruimd is? Visualiseer eens hoe een ideaal opgeruimde huis voor je eruit moet zien. Wat kun je dan doen wat je nu niet doet?

Stap 4: Geef je spullen een plek

Heel vaak loopt opruimen stuk op het ontbreken van een handige plek waar je je spullen tijdelijk of voor lange termijn bewaart. Zo verplaatst rommel zich bijvoorbeeld van je tafel naar je leuning van je bank naar de grond en weer terug. Ook een doos voor spullen die weg mogen is belangrijk. Dan blijven ze tenminste niet rondslingeren door je huis en zijn ze makkelijker mee te nemen naar bijvoorbeeld de kringloopwinkel.

Stap 5: Ruim stap voor stap op

De hoeveelheid rommel in je huis kan zo overweldigend zijn dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Je kunt ook kleine stapjes zetten: doe en kast, een plank of een kamer per keer. Als je met 1 ruimte begint en die goed opruimt, wordt het een fijne plek om te zijn en een inspiratie om de volgende klus aan te pakken. Begin met datgenen waar je dagelijks tegen aanloopt of aan ergert.

Stap 6: Creëer regelmaat

Regelmatig momenten inbouwen voor opruimen, opschonen en weggooien, is de basis waar je telkens weer op terug kunt vallen. De momenten kunnen  dagelijks of wekelijks zijn. Vier wel je overwinning na het opruimen, dit geeft energie en de moed om de volgende klus aan te pakken.

Stap 7: Reinig de ruimte

Als je klaar bent met opruimen, is het goed om de energie in die ruimte te verfrissen.je kan dat met een sopje doen of je reinig je ruimte op spirituele wijze. Wil je meer weten over spirituele wijze neem contact met me op.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl