Minder moeten van je zelf

12-08-2018
Minder moeten van je zelf

 

Het is triest als je erover nadenkt. We worden geboren op deze prachtige planeet – helemaal vrij van gedachten, helemaal in het moment. We ervaren de wereld op een pure en onbevooroordeelde manier.

En gaandeweg verliezen we die pure ervaringen. Er ontstaat een barrière tussen ons en de realiteit. Een wazige laag van gedachten, verwachtingen, angsten, neuroses en herinneringen.

Ja – ons brein brengt ons een heleboel goeie dingen. We kunnen voor onszelf zorgen, we kunnen werken, we kunnen problemen oplossen.

Maar ergens zorgt die nieuwe laag ook voor een buffer. Alsof er altijd iets tussen jou en de realiteit zit. En als je pech hebt, ontneemt die buffer je alle vrijheid. Waar je als kind vaak helemaal vrij was van gedachten, is je hoofd nu gevuld met een stemmetje dat van alles van je eist.

Aan de ene kant vind je het prima. Want daardoor krijg je wel veel gedaan. Je legt de lat hoog, waardoor je mooie dingen voor elkaar krijgt. Maar aan de andere kant is het ellendig – want het maakt je onrustig en gestrest.

Het geeft je constant het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Want hoe hard je ook werkt – je kunt nooit helemaal voldoen aan de eisen van dat stemmetje in je hoofd.

Niet leuk – en ook niet nodig. De realiteit is namelijk veel leuker dan die buffer je voorhoudt. In werkelijkheid ben je veel vrijer dan je gelooft. Het enige wat je hoeft te leren, is hoe je dat stemmetje de mond snoert. Zodat je door je dag kunt gaan zonder zoveel te moeten van jezelf.

Leer jezelf aan om alert te zijn, steeds als je het woord ‘moeten’ voorbij hoort komen in je brein en je gesprekken. Vervang het door ‘willen’, en voel wat die verandering met je doet.

Het duurt misschien even voordat je eraan gewend bent. Maar hoe vaker het lukt, des te makkelijker het wordt. En des te minder invloed het stemmetje in je hoofd op je heeft.

De oplossing om minder te moeten van jezelf is om minder te willen. Om te leren tevreden te zijn.
•Tevreden met wie jij bent op dit moment.
•Tevreden met je leven zoals het nu is.
•Tevreden met genoeg.

Je wilt leren verlangen naar minder, zodat je vaker tevreden kunt zijn.

Want als je je tevreden voelt is alles goed. Dan hoeft er niets te gebeuren, niets te veranderen. Dan moet je niets, dan ben je weer vrij. Zoals je was als kind – voordat je al die stemmen in je hoofd kreeg.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl