Mijn voornemens zijn.....

02-01-2017
Mijn voornemens zijn.....

 

Uit enquêtes bijkt dat 88% van de goede voornemens niet uitgevoerd worden. 

We hebben een gesprek gevoerd met een aantal psychologen over goede voornemens. Hieronder de uitkomst.

Waarom doen we überhaupt aan goede voornemens?
,,Mensen denken dat er altijd iets valt te verbeteren in hun leven. Het heeft ook iets menselijks om dromen en idealen te hebben. Het zou ook vreemd zijn om te zeggen: laten we maar stoppen met die goede voornemens omdat veel mensen hun doel niet realiseren. Dan zeg je eigenlijk dat je het leven niet meer kan verbeteren. Van die gedachte zou je bijna depressief worden. Het optimisme rond goede voornemens werkt aanstekelijk. Stel dat slechts drie procent van de voornemens daadwerkelijk wordt gerealiseerd, dan heeft het nut gehad.’

Waarom beginnen we juist in het nieuwe jaar met voornemens?
,,Het nieuwe jaar beschouwen we als een nieuwe ronde die nieuwe kansen biedt. Het is ook een soort ingesleten ritueel. Als het jaar ten einde loopt, gaan we nabeschouwen en kijken wat beter kan. Thuis kijken we bijvoorbeeld hoeveel geld er is binnengekomen en hoeveel eruit is gegaan. In de media zie je voetbalcoaches bijvoorbeeld terugblikken op de eerste seizoenshelft en daaropvolgend doelen stellen voor het tweede deel van de competitie. ‘’

Wat valt er te zeggen over de inhoud van goede voornemens?
,,Het is vrijwel altijd gericht op een betere kwaliteit van leven. We willen minder van het slechte en meer van het goede. Gezondheid vinden we het allerbelangrijkste. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer willen bewegen, stoppen met roken en meer aandacht willen hebben voor onze naasten.”

Lang niet iedereen houdt vol. Zijn mensen slappelingen?
,,Over deze materie zijn hele dikke boeken geschreven. Het is geen zwakte van mensen, maar meer een psychologische realiteit. Kijk, een idee of een plan hebben is makkelijk. Je gaat naar een concert, bent onder de indruk van de gitarist en dan wil je zelf ook gitaar spelen. Daarover denken en fantaseren is gratis en gemakkelijk. De vraag is alleen: je kunt het wel willen, maar wil je het ook kunnen?”

andere reden waarom voornemens niet lukken:

Vage doelen stellen
Voornemens als ‘ik ga gezonder eten’ of ‘ik ga meer sporten’ hebben niet veel kans van slagen. Je geeft niet aan wat je moet doen om je doel te bereiken. Als ik 2 eetlepels groenten extra per week eet, is dat gezonder eten? Als je minder gaat snacken, ga je misschien iets eten met ‘maar beetje suiker’ erin, zoals mueslirepen, dat klinkt gezond toch?

Geen voorbereidend werk doen
Stel dat je een concreet doel gesteld hebt: 15 kg afvallen voor 1 maar 2012. Hoe kom je aan het aantal kilo’s en de datum? Een kilo per week is het maximum, anders wordt het een crash-dieet. De kans dat je het niet haalt of gaat jojoën is dan groot. En wat gebeurt er na 1 maart?
Tip
Verdeel je doel op in kleinere stappen: 4 kilo per maand is realistischer dan meer op langere termijn. Je hoeft ook geen maanden te wachten om een doel te halen.

Bedenk ook dat je slechte gewoonten (gamen, gokken, teveel internetten, …) een bepaalde behoefte vervullen. Wat komt daarvoor in de plaats? 

Weet ook dat we ons veel te gemakkelijk laten afleiden. Als je een goed voornemen wil realiseren, moet je je daar continu op richten. In de praktijk zie je alleen dat mensen te veel afleiding hebben en daardoor energie tekort komen.”

Waarom blijven mensen het dan toch ieder jaar weer proberen?
,,Als we falen met onze goede voornemens zijn we teleurgesteld in onszelf. Wanneer we ons ervoor moeten verantwoorden bij anderen, voelt dat helemaal als een afgang. Dat is een voedingsbodem om het later weer op te pakken. De mens heeft een bewijsdrang. Ze hebben er een hekel aan om te falen of zich dom te voelen, dat werkt als een rode lap op een stier.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl