Mediteren is te leren

08-05-2017

Eenvoudig leren mediteren

Wil je beginnen met meditatie? Goed plan. Mediteren heeft veel positieve invloeden in je leven en het is helemaal niet moeilijk. Deze blog helpt je op weg.

Meditatie heeft al vanaf een paar minuten per dag positieve gevolgen voor je gezondheid en geluk beleving. Meditatie breng je tot rust. Je laat stress los en krijgt overzicht in je leven. Je leert jezelf ook steeds beter kennen. Je komt als het ware dichter bij je ware aard. Meditatie kán een spirituele belevenis zijn – maar dat hoeft zeker niet.

Daarbij heeft meditatie een groot aantal gezondheidsvoordelen. Meditatie vermindert stresshormonen in je lichaam. Je bloeddruk verlaagt en je lichaam kalmeert en herstelt zich.


Tijdens het mediteren kun je zitten of liggen zoals jij dat prettig vindt. De basishouding is de lotushouding waarbij je je linker voet op je rechter been legt en andersom. In deze houding komen is alleen erg lastig, en er weer uit los komen ook!

Liggend mediteren kan natuurlijk ook. Zoek een plek om te liggen. Ondersteun je hoofd met een kussen. Leg je handen uit elkaar op de grond.
Zittend mediteren. Ga zitten in een gemakkelijke stoel en ontspan je lichaam.

Het draait bij mediteren om rust en concentratie. Zorg dat je mediteert in een stille, niet te lichte omgeving waarin je niet gestoord kan worden. Zet je telefoon en je computer uit.Mediteer op je ademhaling
Tijdens het mediteren kun je je concentreren je op je ademhaling. Wees jezelf bewust van het stromen van de lucht in je longen. Merk hoe je buik naar voren komt.

Adem zo rustig in en uit. Verander niets aan je adem, neem het gewoon waar. Leg rustig de focus terug bij je ademhaling als je afgeleid raakt.

Nu komt de kunst – denk aan niets
Hoe kun je nou aan niets denken? Dat is lastig. Je zult merken dat je – wanneer je voor het eerst mediteert – veel gedachten hebt. De kunst van mediteren is het laten varen van deze gedachten. Laat ze komen en gaan en houd je concentratie bij je ademhaling.

Je hoeft niet te oordelen, plannen of onthouden. Zie je gedachten als wolken aan een blauwe lucht. Bekijk de wolken en laat ze rustig voorbij drijven.

Merk je dat je wordt meegenomen door je gedachten? Leg dan rustig de focus weer terug bij je ademhaling. Met wat oefening zul je in staat zijn je gedachten te observeren en je hoofd echt leeg te krijgen tijdens het mediteren. Al is het maar voor even.


Meditatie heeft al een enorm effect wanneer je 5 minuten per dag mediteert. Je kunt je eigen tijden bepalen door te experimenteren.

Waarschijnlijk voelt het de eerste keer wat vreemd, maar na een aantal meditatiesessies zul je je er al snel vertrouwd mee voelen.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl