Leren genieten van rotklusjes

14-09-2014

 

Soms moet je dingen doen waar je geen zin in hebt.

Wat maakt een klusje vervelend?

Stofzuigen, de mail wegwerken, je administratie bijwerken, de kozijnen schilderen, de auto naar de garage brengen. We doen ze liever niet, en als het even kan schuiven we ze voor ons uit. Dit zorgt ervoor dat er een bepaalde druk blijft voelen, want ze moeten toch gedaan worden....

Ik moet zelf eerlijk toegeven, er ligt al een paar weken een stapel vakliteratuur op mijn tafel. Het is belangrijk dat ik dit lees om bij te blijven van verschillende ontwikkelingen en het eventueel toe te kunnen passen in mijn bedrijfsvoering. Waarom het ik het nog niet gelezen? Tja, smoezen genoeg. Maar ik schuif het elke keer voorruit, ik plan het zelf in mijn agenda en op het laatste moment schuif ik het toch weer door.

Dit maakt een klusje tot een rotklusje:

  • Je vindt het niet leuk of zelfs vervelend om te doen.
  • Je weet niet hoe je het moet doen.
  • Het heeft geen hoge prioriteit voor je.
  • Het is moeilijk, zwaar of ingewikkeld.
  • Je krijgt er een vervelend gevoel bij.


We krijgen allemaal te maken met rotklusjes. Maar hoe beter je wordt in het afronden van dit soort klusjes, des te minder vervelend ze worden. Leren dus genieten van rotklusjes. Een klusje is gewoon een klusje. Het is simpelweg het verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Het wordt pas een rotklusje zodra je erover na gaat denken. Zodra je besluit dat je er geen zin in hebt.

Ik zie de vakliteratuur liggen en denk "ohhh dit moet ik ook nog doen", zo wordt het dus voor mij een rotklusje. Terwijl iemand anders zijn hand er niet voor omdraait. En dat is het punt. Het is allemaal perceptie. En die perceptie kunnen we veranderen.

Een paar tips:

1. Kom naar het moment

Wanneer je aandacht in het hier en nu is stop je met nadenken. En als je stopt met nadenken, kun je jezelf ook niet meer lastigvallen met gedachten over hoe vervelend het klusje is. Doe dus het rotklusje met volle aandacht en merk hoe het verandert in een taak die je gewoon uitvoert.

2. Kijk naar tijd, niet naar moeite

Hang een tijdslabel aan het klusje. Hoe lang zou het duren om deze klus af te ronden? Veel rotklusjes zijn in ons hoofd heel groot terwijl ze bijvoorbeeld slechts een halfuurtje kosten.

3. Richt je op het gevoel achteraf

Denk je eens in hoe fijn het leven zal zijn als je dit klusje hebt afgerond. Hoe blij je zal zijn met je geschilderde kozijnen, hoe fijn het is om een schoon huis te hebben, hoe heerlijk het voelt als je administratie hebt bijgewerkt. En vooral: hoe lekker het is als je niet meer hoeft na te denken over dat rotklusje.

4. Laat je emoties los

Er is de huidige situatie en er is de gewenste situatie. Je overbrugt dit verschil door handelingen te verrichten. Poetsen, bellen, repareren, schrijven, nadenken etc. Je hoeft hier niets van te vinden en je hoeft er niets bij te voelen. Je doet het gewoon, stap voor stap. Hoe meer emoties je ervaart rond dit klusje, des te ingewikkelder je het maakt voor jezelf. Houd het praktisch en pragmatisch en werk stap voor stap richting de gewenste situatie.

Dus nu ga ik niet nadenken maar doen en de vakliteratuur lezen.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl