Kan jij loskomen van Facebook?

01-12-2014

Overal Facebook

Je staat ergens te wachten... even door je timeline heen. Op de bank, even kijken wat voor melding er achter dat rode ballonnetje schuilt. Onderweg, je ziet iets geks, je bedenkt hoe je hier iets leuks van kunt maken op Facebook. Als je het gevoel hebt als je niet even checkt, dat je ‘iets mist’. Is het tijd om het anders te gaan aanpakken. Je makt het nu een verplichting voor je zelf en ... dat houdt in je zet jezelf onder druk. Het zal niet gelijk zo voelen voor je maar onbewust werkt het door.Dus open je de app maar weer eens, voor het slapengaan.

Minder Facebook = meer innerlijke rust = een leuker leven

Het constant checken van Facebook (of wat je favoriete sociale netwerk ook is) is simpelweg een aangeleerde gewoonte. Een gewoonte die continu wordt beloond met verse, behapbare ‘bites’. Een kijkje in de levens van je vrienden, grappige artikeltjes, verontrustende nieuwsberichten, irritante advertenties. Er is altijd wel ‘iets’ te beleven. En daardoor blijf je het checken. Je brein raakt gewend aan de prikkeling. Zodra er een paar ‘lege’ minuten dreigen aan te breken, reikt je hand naar je broekzak, grijp je je smartphone en voor je het weet ben je tien minuten verder. Dan heeft je brein zijn ‘shot’ weer gehad.

En dat is dus niet innerlijke rust en tevens is het niet gezond. Het maakt je overprikkeld, overweldigd en moe. Omdat je brein zich niet kan herstellen. Omdat je nauwelijks nog gewoon bent, en altijd op zoek gaat naar prikkels. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor apps als Facebook, maar ook voor al je nieuws apps. Het is een verslaving die je leven niet beter maakt. En doordat je brein constant ‘bezig’ is, leef je minder in het moment. 

Gooi de app van je telefoon

Ik denk niet dat mensen perse van Facebook af willen. Ik denk dat we van de verslaving af willen. Minder checken, meer leven. Minder het gevoel hebben dat je iets mist, en meer ontspannen genieten van je leven. En daarom is de eerste stap naar een leuker leven heel simpel: breek met Facebook op de plek waar je het constant checkt. Voor de meeste mensen is dat de mobiele app. Gooi het van je telefoon af.

Richt je op de voordelen van minder Facebook

Het is even wennen zonder Facebook op je telefoon. Maar het heeft veel voordelen:

Je bespaart ontzettend veel tijd.
Je geeft je hersenen meer ontspanning.
Je ervaart meer rust. Vooral omdat je beseft dat je gewoon mag leven, en niet alles hoeft te delen. Je kunt iets geweldigs ervaren en dat simpelweg ervaren.
Je batterij gaat langer mee.
Je haalt meer plezier uit face-to-face contact.
Je kunt foto’s die je hebt gemaakt simpelweg laten zien op je telefoon aan mensen die je daadwerkelijk ontmoet. En dan direct het verhaal achter de foto vertellen.
Je hoofd wordt rustiger. Hierdoor wordt het makkelijker om je doelen te bereiken, en dus om succesvoller te zijn.
Je bevrijd jezelf van de verantwoordelijkheid om alles bij te houden.

Je kunt Facebook gewoon checken af en toe. Bijvoorbeeld op je computer, of een keer per dag op je tablet op de bank. Mensen gaan hun verwachtingen over jouw gedrag op Facebook vanzelf bijstellen.
Je hoeft je Facebook account niet te verwijderen om je vrijer te voelen. Het enige dat je hoeft te doen is te breken met je gewoonte, en Facebook gewoon terug op zijn plek te zetten. Facebook is niet goed of slecht. Het is een dienst die je gewoon kunt gebruiken als je er baat bij hebt. Als je echter merkt dat het de kwaliteit van je leven vermindert, dan wordt het tijd om in te grijpen.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl