Innerlijke rust, je moet er wel wat voor doen!!

07-08-2014

 

Het vinden van meer innerlijke rust is een grote wens van veel mensen. Hoewel het soms onmogelijk lijkt om innerlijke rust te vinden kun je een gevoel van rust snel oproepen. Wij helpen je op weg met praktische tips!

Innerlijke rust: Trek de tijd er echt voor uit!

Het klinkt misschien erg tegenstrijdig. Veel mensen zeggen meer innerlijke rust te willen ervaren, maar als je naar hun acties kijkt doen ze er niets aan om deze rust te vinden. Wanneer je een druk leven hebt of gewoon last hebt van spanningen komt de rust je niet zomaar aanwaaien. Het leven zal nooit relaxter worden tot je er zelf iets aan doet.Het vinden van meer innerlijke rust vereist dus een inspanning van jouw kant. Je moet je tijdelijk kunnen loskoppelen van de drukte van alledag en bewust tot rust komen. Rust zit namelijk in jezelf en je kunt het oproepen wanneer je maar wilt. Het is niet zozeer dat je innerlijke rust ergens kunt vinden. Het zit al in je, je moet wel zorgen dat het de kans krijgt om door te schemeren.

“Peace comes from within. Do not seek it without.” – Buddha

Hoe erg je ook in de drukte van alledag verweven zit, uiteindelijk moet je beseffen dat het er allemaal niet echt toe doet. Het is namelijk goed om te beseffen dat je vrij bent om te doen wat je zelf wilt, op ieder moment. Alles wat je doet en meemaakt speelt zich buiten jou af. Van binnen ben je vrij. Door dit tot jezelf door te laten dringen kun je meer rust oproepen. Neem af en toe de tijd om stil te staan, je ogen te sluiten en diep adem te halen. Je bent namelijk niet wat je doet.

De kracht zit hem in herhaling

Je zult meer innerlijke rust ervaren wanneer je iedere dag kleine momenten voor jezelf neemt. Het gaat erom dat je regelmatig even je schouders ontspant en je beseft dat je vrij bent, en dat alles wat je doet niet bepaalt wie of wat jij bent. Praktische toepassingen hiervan zijn het ontspannen uitlaten van je hond (of die van de buurvrouw), heerlijk voor je uit kijken in de trein en aandachtig kijken en luisteren naar wat er om je heen gebeurt, een wandelingetje maken, een korte break nemen en een kopje thee drinken en ga zo maar door. Zet jezelf steeds aan om even los te komen en geestelijk te ontspannen. Korte momenten van ontspanning geven je een contante flow van rust. Omdat je alles wat je doet regelmatig even rustig van een afstandje bekijkt voel je je minder onrustig. Je kunt het in een groter perspectief zien, en daardoor werk je iedere dag vanuit een meer ontspannen basis.

Ontspannen mensen zijn daadkrachtiger

Wist je dat je op zijn creatiefst bent wanneer je leeft vanuit een basis van innerlijke rust? Veel mensen krijgen bijvoorbeeld fantastische ideeën wanneer ze onder de douche staan, bij uitstek een moment van pure ontspanning. Goede ideeën komen niet wanneer je gespannen bent. De beste ingevingen krijg je wanneer je je ontspant. Zo hervind je je inspiratie en daarmee je passie voor het leven.

Tot rust komen met meditatie

Meditatie is een effectieve manier om je innerlijke rust te laten spreken. Voor beginners kan het lastig zijn om te mediteren, oefening baart kunst. Het is echter makkelijker dat je zou denken, er kan namelijk weinig fout gaan. De basis van meditatie is dat je in een rustige omgeving gaat zitten of liggen, en je focust op je ademhaling. Je laat gedachten komen en gaan. Op een zeker moment zullen de gedachten stoppen met komen en ervaar je rust.

Nu zijn er geen zorgen

Mindfulness is de kunst van genieten van het hier en nu. Hoewel het eenvoudig is om toe te passen heeft het een enorm ontspannend effect. Wanneer je regelmatig ‘mindful’ bent kun je je veel beter loskoppelen van de alledaagse gebeurtenissen en zie je alles in een breder perspectief. De kracht van mindfulness is dat de techniek per definitie alle stress (tijdelijk) uit je leven bant. Hoe dat mogelijk is? 99% van alle spanningen die je op dit moment ervaart hebben te maken met een gebeurtenis uit het verleden (je hebt iemand verloren, je hebt een ruzie gehad, je hebt jezelf voor schut gezet etc.) of met iets wat in de toekomst zou kunnen gebeuren (misschien verknal je die presentatie wel, hoe zal hij reageren?). Bijna nooit heb je op dit moment, hier en nu, reden om je druk te maken.

Mindfulness is makkelijk toe te passen. Je doet het door regelmatig (dus meerdere keren per dag) jezelf helemaal te verplaatsen in het nu. Je gaat bijvoorbeeld zitten in het park. Je hoort de bladeren van de bomen, je ziet mensen langslopen. Je voelt een lichte pijn in je nek, je ziet de wolken voorbij waaien en je voelt koude wind langs je wangen. Je denkt niet aan vroeger of later, je ervaart alleen het nu.

“If we could see the miracle of a single flower clearly, our whole life would change.” - Buddha

De kracht van acceptatie

Door het leven te accepteren zoals het is kun je veel spanningen direct loslaten. Uiteraard heeft deze techniek grenzen, maar kan het in veel situaties rust opleveren. Je kunt bijvoorbeeld zaken uit het verleden accepteren waar je toch niets meer aan kunt veranderen. Acceptatie kan je ook helpen om als het ware ‘de lat lager te leggen’. Soms willen we gewoon te veel, en dat veroorzaakt een gevoel van stress. We pushen onszelf misschien te ver en soms kan het goed zijn om gewoon eens minder te willen.

De ontspannende magie van dankbaarheid

“Let us rise up and be thankful, for if we didn’t learn a lot today, at least we learned a little, and if we didn’t learn a little, at least we didn’t get sick, and if we got sick, at least we didn’t die; so, let us all be thankful.” – Buddha

Wie dankbaar is kan niet tegelijkertijd kwaad, gestrest of ondankbaar zijn. Het gevoel van dankbaarheid verdrukt automatisch alle negatieve gevoelens. Het drukt als het ware de donkere wolken in je leven opzij. Het leuke van dankbaarheid is dat het eenvoudig toe te passen is. Je kunt direct dankbaar zijn als je dat wilt.

 

Stress komt vanzelf, rust moet je steeds opnieuw terugvinden. Je helpt jezelf door te beseffen dat jouw innerlijke rust er al is. Je moet het alleen af en toe de kans geven. Rust zit in je, dus laat het spreken.

 

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl