Het verschil tussen stress en ontspanning

31-07-2016
Het verschil tussen stress en ontspanning


Het zijn niet de situaties die het verschil maken, het is hoe we reageren op een situatie. Gestreste mensen kijken naar wat er fout gaat, zitten te veel in hun hoofd en piekeren over de toekomst. Ontspannen mensen kijken naar wat er goed gaat, bewegen meer hun lichaam en leven in het nu. De echte oorzaak van stress is de behoefte aan controle en dat beïnvloedt alles in je leven.

Wat maakt het verschil?
Wat maakt dat de ene persoon gestrest is en de ander ontspannen? Hebben gestreste mensen te veel uitdagingen? Hebben ontspannen mensen geen uitdagingen? Het verschil zit vaak niet in de situatie zelf, maar hoe je tegen die situatie aankijkt. Als je opmerkzaam bent, zie je dat ontspannen mensen anders reageren dan gestreste mensen. 

Wat je hebt of wat er ontbreekt?
Ontspannen mensen richten hun aandacht op wat ze hebben. Ze tellen hun zegeningen en waarderen de goede dingen in hun leven. Natuurlijk hebben ze doelen en willen ze vooruit. Ontspanning wil niet zeggen dat je met een zak chips op de bank gaat zitten en wacht tot iemand je komt redden. Maar ontspannen mensen waarderen wel wat ze nu al hebben.

De gestreste persoon is voornamelijk bezig met wat er ontbreekt. Als je je maar lang genoeg hierop focust, word je vanzelf ook gestrest. Want in elk leven ontbreekt er wel iets. Misschien heb je geen (leuke) partner, misschien nog niet je ideale baan, misschien wil je een andere woning, misschien ben je (nog) niet tevreden met jezelf. Richt je aandacht daar lang genoeg op en je krijgt vanzelf een dip.

Hoofd of lichaam?
Ontspannen mensen piekeren weinig. Ze realiseren zich dat stress wordt veroorzaakt door negatieve gedachten, dus nemen ze hier afstand van. Ze weten dat een ontspannen lichaam ook zorgt voor een ontspannen geest – en vice versa. Ze nemen elke dag de tijd om te luisteren naar hun lichaam en zo de energie in hun lichaam te voelen en te voeden.

Gestreste mensen zitten helaas te veel in hun hoofd. Hun wereld wordt beperkt tot het formaat van een voetbal: alles wat hun gedachten hen dicteren, nemen ze serieus. Dus over alles moet nagedacht worden en dit stopt zelden vanzelf. Door meer te denken los je niet op wat te veel denken juist heeft veroorzaakt.

Nu of later?
Ontspannen mensen leven in het nu. Ze beseffen dat elke dag genoeg heeft aan zijn eigen zorgen, dus maken ze zich niet zo druk om de toekomst. Ze focussen op wat ze nu aan het doen zijn. “Wat gebeurd is, is gebeurt en wat nog moet komen, dat zie ik morgen wel weer.” Dat scheelt weer een hoop nutteloze gedachten over dingen die nu toch niet relevant zijn.

Gestreste mensen zijn veel bezig met verleden of toekomst. Wist je dat alleen je hersenen niet in het nu kunnen leven? De rest van de wereld – alle hamsters, konijnen, bomen, zelfs onze lichamen, kunnen alleen maar in het nu zijn. Helaas herkauwen gestreste mensen hun verleden, terwijl ze alvast de toekomst voorproeven. Dus wanneer genieten ze van het nu?

Controle of loslaten?
Ontspannen mensen realiseren zich dat ze niet alles hoeven te controleren. Ze voelen zich goed bij het loslaten wat ze toch niet kunnen veranderen. “Toekomstige problemen, fouten uit het verleden, de wereldeconomie? Laat het maar los, daar kunnen we toch niet veel aan doen.” Ze zien loslaten niet als een zwakte, maar als een kracht. Loslaten geeft vrijheid en ontspanning.

Gestreste mensen willen juist alles vasthouden en controleren. bijvoorbeeld:  “Als ik het niet regel, regelt niemand het".  Gestreste mensen denken dat de oorzaak van hun stress ligt aan de situatie. Ze begrijpen niet dat de echte oorzaak van hun stress meestal wordt veroorzaakt door de behoefte aan controle.

Laat de stress los en geniet weer van je leven!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl