Help....mijn partner heeft een burn-out

02-10-2015


Als je partner een burnout heeft…

Is dat zonder meer ook heel ingrijpend voor jou en voor de relatie. Vaak lukt het je partner niet meer om de gewoonste dingen te doen. Het lijkt wel of je geliefde de hele dag alleen maar een beetje in bed of op de bank hangt. En wanneer jullie wel iets leuks ondernemen kan dat vaak niet al te lang duren, of moeten jullie halverwege huiswaarts keren omdat de ander het toch niet aankan.

Als je partner verandert door een burnout…

Hij of zij kan ook veranderd zijn in jouw ogen. Vaak zijn mensen die een burnout krijgen juist personen die middenin het leven staan. Altijd actief, vanalles ondernemen en enthousiast. Zij was altijd die leuke vrouw en moeder die het huishouden tot in de puntjes op orde had, de kinderen hielp bij het huiswerk en aan alle activiteiten op school meehielp. Of misschien was ze juist die slimme studente met veel nevenactiviteiten, of een manager waar iedereen bewondering voor had: hoe deed ze het toch allemaal? Charmant, goed verzorgd, on top of the world en nu niet meer van de bank te slepen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor een man met een burnout. Waar is jouw grote sterke gezellige vent gebleven? De man die jou sterk hield in moeilijke tijden?

Extreme vermoeidheid, (sociale) angstigheid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en overgevoeligheid zijn een paar van de symptomen die de persoonlijkheid van de burnouter (tijdelijk) kunnen veranderen. Naast dat iemand in zijn persoonlijkheid misschien niet meer dezelfde is als vroeger kan het ook lastig zijn om contact te krijgen met je geliefde.

Het kan als partner van een iemand met een burnout behoorlijk zwaar zijn. Normaal gesproken los je situaties in de relatie samen op. Je helpt elkaar. Nu voelt het alsof je er alleen voor staat. Jouw partner verkeert in een diepe innerlijke crisis, waarbij je hem of haar zoveel mogelijk probeert te steunen, maar tegelijkertijd kun je er niet helemaal bij. Je lief zal het echt zelf moeten doen. Daarnaast is de relatie onderhevig aan veranderingen, omdat jullie samen van dag tot dag een nieuwe ‘draai’ moeten vinden: niets gaat op dit moment meer op de automatische piloot. Dingen die vroeger heel logisch of gewoon waren lijken opeens niet meer te werken. Je kunt zeggen dat niet alleen de burnouter, maar ook de partner en de hele relatie een groei of verandering doormaakt.

In de verwerking van alles wat boven komt drijven, en ook doordat de wereld tien keer harder lijkt binnen te komen (overgevoelig en prikkelbaar reageren) kan de burnouter zich soms afsluiten. Dat is enerzijds een zelfbescherming tegen de wereld die nu heel scherp aanvoelt vanwege de overgevoeligheid. Anderzijds is een burnout dus een diep innerlijk proces, waarbij degene die ermee te maken heeft vaak in zichzelf moet keren om bepaalde zaken op te lossen.

Hoe ga je in de relatie met een burnout om?

Voor een partner kunnen deze momenten van extreem verdriet of juist de momenten van extreme dofheid en ondoordringbaarheid heel lastig zijn. Het is een uitdaging om als partner met een burn-out, je niet af en toe ook af te sluiten. De neiging kan groot zijn om je te gaan ergeren, om je gekwetst te voelen door het gedrag van je geliefde, of om simpelweg het bijltje er bij neer te gooien. Eigenlijk ben jij nu in je eentje degene die de de poorten van de communicatie moet openhouden. Althans, het vaakst. Dat kan voelen als een zware opgave, omdat het eigenlijk een taak voor twee is.

Om tijdens een periode van burnout dicht bij elkaar te kunnen blijven en als partner jezelf niet te verliezen is toewijding van beide partners nodig.

Wat voor jou als partner van iemand met een burnout heel belangrijk is, is dat jij je eigen leven blijft houden. En als je vroeger weinig hobbies had en je leven vooral om de relatie draaide, neem dan nu alsnog een hobby op. Sporten is een heel goede uitlaatklep, evenals vrienden met wie je open over de situatie en jouw frustraties kunt praten.

Maar het allerbelangrijkste is: vertel jouw geliefde ook de dingen die in jou omgaan. Niet op een verwijtende manier, maar open en eerlijk. Dit laatste kan moeilijk zijn, want de situatie kan je soms machteloos en boos maken. Dan schiet je weleens uit je slof. En soms voelt alles zo oneerlijk, dat je het de ander onbewust kwalijk neemt dat hij of zij een burnout heeft. Als je dit voelt in jezelf probeer dan voorbij die eerste reactie te kijken. Voel wat daaronder zit. Vaak is dit verdriet over dingen die nu (tijdelijk) niet meer kunnen en machteloosheid, omdat je zo weinig kunt doen om de situatie te veranderen. Erken dit gevoel en bespreek juist deze dingen met je partner. Zeg eerlijk, ‘ik voel soms boosheid, omdat ik niets kan doen. Ik voel me machteloos en gefrustreerd, omdat ik jou niet zo wil zien en omdat ook mijn leven veranderd is. Dat is zwaar.’  Uiteindelijk gaat het er in een relatie niet om dat alles altijd maar picture perfect is. Het gaat er om dat je met elkaar communiceert en begrip opbrengt voor de ander. En omdat je een relatie hebt raakt het altijd beide personen wanneer er iets mis is met een van de twee.

De relatie als veilige plek voor beiden

Als je wilt dat jullie de storm samen doorstaan, houd de relatie dan een veilige plek door te praten, eerlijk te zijn en oprecht naar elkaar te luisteren. Hoor de emoties achter de woorden, ook als de ander het soms een beetje onhandig verwoordt en wees dankbaar voor het feit dat hij of zij een poging doet jou te betrekken in zijn / haar innerlijke leven. Als iemand zich kwetsbaar opstelt is dat een groot geschenk.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl