Help, mijn collega wordt gepest

03-07-2016
Help, mijn collega wordt gepest

Help, mijn collega wordt gepest

Bij pesten op het werk spelen collega’s ook een rol.  Door niet te doen kunnen ze roddels, scheldpartijen en tegenwerkingen in stand houden. Of ze de slachtoffer wel of niet helpen, hangt ervan af of ze vinden dat het pesten diens eigen schuld is, zeggen Nederlandse onderzoekers over pesten op de werkvloer. Volgens omstanders blijkt die “eigen schuld” uit een passieve houding van slachtoffer, zoals ziekmelden of een andere baan zoeken. Als het slachtoffer daarentegen assertief omgaan met pesterijen, bijvoorbeeld door op de pestkop af te stappen, hielden collega’s hem of haar minder verantwoordelijk voor het pesten. Het gevolg: ze hielpen sneller.

 

Schrikbarend dat uit onderzoek komt dat als iemand een passieve houding heeft er niet ingesprongen wordt door collega's om het pesten te stoppen. Ook het zien van eigen schuld dat je gepest wordt is bijzonder. Je vraagt toch niet om gepest te worden. Ik hoop dat er veel meer ogen geopend gaan worden en er gewerkt wordt aan een pestvrije werkvloer.

Passieve houding of niet, pesten op de werkvloer mag niet.

Ik ben benieuwd naar je mening...

 

Hoe je een gepeste collega kunt bijstaan:

Negeer het pesten niet, ook al heb je er zelf geen last van. Spreek de pester erop aan (namens je zelf en niet namens de gepester).
Je kan ook naar een vertrouwenspersoon stappen
Laat je gepeste collega niet vallen, ga bijvoorbeeld geregeld koffie drinken en laat hem of haar zijn verhaal doen.

 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl