Grenzen aangeven maakt je vrijer

05-06-2017
Grenzen aangeven maakt je vrijer

 

Grenzen aangeven gaat makkelijker als je het bij jezelf houdt
Er valt geen discussie te voeren over jouw gevoelens. Als jij zegt dat je je gekwetst voelt dan is dat wat het is. Dan kan een collega zeggen: ”dat is onzin”, maar dat neemt niet weg dat jij je nog steeds zo voelt.

Dus? Als je je grenzen wilt aangeven is het slim om dicht bij jezelf te blijven.

Je grenzen aangeven is niet egoïstisch!
Door je grenzen aan te geven leer je anderen hoe ze met jou om moeten gaan.De meeste mensen in je leven willen dat jij gelukkig bent. En als jij ze de gereedschappen geeft om je daarmee te helpen, dan zullen ze die gebruiken. Je grenzen zijn deze gereedschappen.

Als mensen weten dat jij gelukkiger bent als je regelmatig tijd voor jezelf krijgt, dan is de kans groter dat ze rekening met je houden.
Als iedereen weet dat jij niet gediend bent van grapjes over je kapsel, dan zullen ze een ander onderwerp kiezen.
Als je duidelijk laat blijken wat je wel en niet leuk vindt, dan kunnen anderen erop aansturen zodat je het vaker naar je zin hebt.


Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid. En mensen kunnen je gedachten niet lezen. Als je anderen niet laat weten dat ze over je grenzen gaan, dan zullen ze zich ook niet aanpassen. Als ze het wel weten, dan geef je ze in ieder geval een kans te veranderen.

Duidelijk je grenzen aangeven verbetert relaties

Mensen hebben meer respect voor mensen die hun grenzen aangeven.
En daardoor behandelen mensen je beter, dus ontstaat er aan jouw kant minder frustratie.
Het is veel interessanter om met mensen om te gaan die weten wat ze wel en niet willen, en die niet over zich heen laten lopen.

Soms voelt het moeilijk om terug te duwen en je grenzen aan te geven. Maar vergis je niet: het kweekt onwijs veel respect als je het goed doet. En relaties zijn gebouwd op wederzijds vertrouwen en respect. Je grenzen aangeven maakt je een interessanter, authentieker en respectabeler persoon. Ook al voelt het soms tegenstrijdig.

Grenzen aangeven maakt je vrijer
Door je grenzen duidelijk aan te geven kun je afrekenen met gedrag dat je naar beneden trekt. Met manipulatie en bemoeienis.

Je pakt je leven terug en wordt niet langer geleefd. Heel belangrijk. Want dat geeft je de ruimte om je hart te volgen en je leven vorm te geven op een manier die jou het meest gelukkig maakt.

En dat wil niet zeggen dat je die mensen niet langer aardig vindt.

Grenzen aangeven – simpele oefening
Wil je beter worden in je grenzen aangeven? Doorloop dan deze simpele oefening wanneer je merkt dat je grenzen worden overschreden.

 

Met een grens aangeven, geef je een duidelijk signaal dat je niet met je laat sollen.
Wacht niet totdat je boos wordt. Het heeft meer effect om juist op een kalme en rustige manier je grens aan te geven.

Maak er een simpele oorzaak-gevolg situatie van. Je legt de keuze bij de ander. Als hij je grenzen niet respecteert, trek jij je terug uit de situatie. Zonder oordelen of woede.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl