Fouten kunnen ons juist helpen

29-11-2016
Fouten kunnen ons juist helpen

 

Het is maar goed dat er van alles misgaat in ons leven. We hebben een bepaalde hoeveelheid mislukkingen nodig om ons prettig te voelen. Wie te weinig tegenslag ondervindt, verliest veerkracht. Omgaan met falen is als een spier: die kun je beter niet uitputten, maar je moet het wel trainen.

Dit klinkt logisch, maar zodra we volwassen zijn staan we onszelf geen valpartij meer toe. Op Facebook deelt zelden iemand trots een mislukte actie. Waarom gaan we zo krampachtig om met onze fouten? Het sociaal aspect in ons zegt: schaamte en daarbij voelen we ons naar. Als je faalt ben je minder waard in je eigen ogen.

Wie er op een onbewoond eiland niet slaagt om een kokosnoot uit een boom te halen, vraagt zich hooguit af: wat heb ik verkeerd gedaan en wat moet ik de volgende keer anders doen? Zodra er anderen bij zijn, laten we de kokosnoot liever hangen dan een mislukking riskeren.

Hoe vaak hoor je het niet: De weg naar succes zit vol valkuilen...

Wat helpt... is je focus verleggen van het einddoel naar het leren!!

Uit onderzoek door psycholoog Benjamin Dykman van de Washington State-universiteit laat zien dat mensen die zich richten op het eindresultaat eerder depressie ontwikkelen dan mensen die zich richten op groei. Mensen die zich richten op leer en groeidoelen vergroten hun competenties en zijn niet afhankelijk van anderen om zich goed te voelen over zich zelf. Wie zich steeds afvraagt: wat kan ik hiervan leren?, durft grotere uitdagingen aan te gaan, heeft meer zelfvertrouwen en is minder bang om te falen. en het mooie is wie dat doet, behaalt ook nog een beter resultaat.

Psychologen Arjan van Dam en Gera Noordzij deden een proef op de som van het bovenstaande bij een groep langdurige werkzoekenden. Ze vroegen een aantal van hen wat ze wilden leren en een aantal wat ze wilden presteren. Van de mensen die zich leerdoelen stelden, had 33% na een half jaar een baan gevonden. Bij de mensen met prestatiedoelen was dat 10%.

Dus graag daag ik je uit om je mislukte actie(s) te delen

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl