Feestdagen zonder stress

11-12-2017
Feestdagen zonder stress

 

 tips voor plezierige feestdagen zonder stress

Deze week bleek uit Brits onderzoek dat veel mensen in de week voor kerst last hebben van vermoeidheid en spanningen. De laatste weken van het jaar zijn vaak de meest drukke en stressvolle weken van het jaar.

Kerststress heeft vaak te maken met de verwachtingen die het feest met zich meebrengt: gezelligheid, een luxe diner, veel gelach met familie en mooie kleding. Het moet de perfecte kerst worden. Tenminste, dat willen we.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat veel relaties na Kerst en oud en nieuw op de klippen lopen.

Zo houden we het leuk tijdens de feestdagen:

Weg met dat perfecte plaatje


Veel mensen hebben met kerst het perfecte plaatje in hun hoofd. Ze denken dat kerst op een bepaalde manier gevierd moet worden: een mooi gedekte tafel, veel gelach, mooie kleding en heerlijk eten. Laat je vaste verwachtingen varen en geniet van de dagen. Is het echt zo erg als de tafel niet mooi gedekt is, er saus over het tafelkleed valt of je partner dat ene lelijke overhemd aan heeft? Relativeer en zie er de humor van in.

 

Accepteer hoe het loopt


Probeer niet je uiterste best te doen om ruzies tijdens kerst te voorkomen. Juist dit zorgt voor spanningen. Iedereen merkt heel goed als je te veel je best doet om het gezellig te houden. Accepteer hoe het loopt die avond. Probeer vooral ontspannen te zijn dan zal de rest van de familie dat ook meer zijn. Vergeet niet dat niemand perfect is. Accepteer de gebreken van jezelf en die van anderen.

 

Tijd voor jezelf


Neem voordat de familie voor de deur staat of je de auto in stapt even tijd voor jezelf. Ontspan in een warm bad of slaap een half uurtje. Daarna kun je er helemaal tegenaan.

 

Minder verplichtingen

Schud de verplichtingen van je af. Natuurlijk zal je misschien verplicht even langs je schoonouders moeten of je eigen ouders, maar laat je niet te veel leiden door bepaalde verwachtingen die mensen van je hebben. Leer ‘nee’ te zeggen en wees eerlijk.

 

Eigen tradities
Tradities in een gezin kunnen veranderen. De kans is groot dat je partner vroeger met kerst andere tradities had dan jij. Maak hier geen ruzie over, maar laat de tradities los en creëer met jouw gezin, relatie of voor je zelf nieuwe tradities.

Wil je dit jaar de kerstverplichtingen liever ontduiken? Ga er dan lekker tussenuit en geniet van een welverdiende vakantie.

Fijne feestdagen!


 
 
 

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl