Bestaat Lentekriebels wel?

16-03-2017
Bestaat Lentekriebels wel?

 

Betekenis lentekriebels
Het ene woordenboek legt het uit als: ‘voorjaarsgevoel’, maar in de praktijk is het eigenlijk meer dan een voorjaarsgevoel. Het andere woordenboek zegt er het volgende over: ‘Een gevoel van leven in te blazen en de onrust in verband met de komst van het warme weer en de vernieuwing van de natuur in het voorjaar.’ Dit laatste komt meer in de goede richting.

Voor veel mensen is het een combinatie van opkomende vlinders in de buik, de eerste zonnestralen die echt de huid verwarmen en het idee dat we weer naar buiten kunnen zonder dikke jassen en handschoenen. Na een winter, waar de kachel je warm moet houden , wordt het tijd om de vleugels weer uit te slaan. Dit alles bewerkstelligt bij menigeen dat toch wel prettige gevoel. Hoewel de een er meer ‘last’ van heeft dan de ander, hebben de meeste mensen sowieso wel het gevoel dat er een fijne periode aan zit te komen.

De periode van de lentekriebels is eigenlijk heel lang april en begin mei geweest, maar met het veranderen van de seizoenen begint alles net iets eerder. De seizoenen lijken meer in elkaar over te lopen en vaak is eind maart al de periode dat de eerste lentekriebels de kop opsteken.

Geldt voor veel mensen dat met de lente in aantocht er een algehele energiestoot van krijgen. Dit gevoel komt wel ergens vandaan en heeft onder andere te maken met het weer in de pas laten lopen van onze biologische klok. Licht en donker zoals het buiten op ons afkomt, is weer gelijk met opstaan en naar bed gaan. Lente en herfst zijn de ‘voorbereidende’ seizoenen, maar het van de winter naar de lente gaan merkt iedereen meer op. De overgang is dan het grootst. De zonnestralen laten je vitamine D aanmaken en dat zorgt onder andere voor belangrijke hormonen, welke invloed hebben op ons bioritme. Het betreft:
Melatonine
Serotonine
Dopamine

Wat speelt er zoal in deze periode?
Voorjaarsmoeheid
De voorjaarsmoeheid komt niet overeen met wat de lentekriebels ons voor gevoel geven, dit lijkt eerder het tegenovergestelde. Niets is echter minder waar. Waar het bij de voorjaarsmoeheid om gaat, is de meer lusteloze winter die je van je afgooit. Nogal wat mensen hebben, zonder dat ze het weten, toch te weinig vitamine D aangemaakt. Dat uit zich vaak pas na verloop van tijd en niet zelden is dat het begin van de lente. Logisch dat men als eerste denkt dat het met de lentekriebels te maken heeft.

Lekker naar buiten en het zonlicht op je huid voelen (wel insmeren, deze zon kan intens zijn!), zo maak je die broodnodige vitamine D weer aan. Iedere dag in ieder geval een kwartiertje of zo in het daglicht vertoeven. De zon is lekkerder, maar als de wolken er zo nu en dan voor zitten, is dat geen probleem. Het gaat om daglicht.


 Er is meer behoefte aan menselijk contact zoals in vriendschappen en meer mensen worden in deze periode ook verliefd. Daar dragen de lentekriebels allemaal aan bij. Bovendien zijn mensen meestal wat meer ontspannen, wat meer toegankelijk maakt. De link wordt niet altijd direct gelegd, maar ook de geboortegolf in de dierenwereld - welke in deze periode op z’n top is - draagt daar onbewust aan bij. Deze periode begint al eind februari / begin maart, en ‘sluimert’ door tot het voor het menselijk oog zichtbaar wordt met allerlei geboortes. 


Het gegeven dat de deuren weer open kunnen en verse lucht het huis vult, maakt ons actiever. De grote lenteschoonmaak, zoals nogal wat huisvrouwen deze in het verleden vormgaven, staat daar eigenlijk symbool voor. Hoewel het er inmiddels anders aan toe gaat in de meeste huishoudens, is de basisfilosofie nog niet zo verkeerd. Immers het huis is het hele seizoen potdicht geweest, want de kou moest buiten gehouden worden. Dat brengt ook met zich mee dat als het weer het buiten toelaat, de deur open moet kunnen om frisse lucht binnen te laten, de bedden fris op te schudden en alles lekker schoon te maken. Zo kan een nieuw seizoen op een fijne manier beginnen.

De energieboost krijgt ook vorm middels het meer buiten sporten, meer wandelaars en fietsers die erop uit gaan en meer buitenactiviteit onder kinderen. Het weer laat het toe, we hoeven niet meer zo dik gekleed te gaan, alles wordt weer groen en de lucht geurt heerlijk. Daar hoeven we niets voor te doen, dat gaat allemaal vanzelf. Ons lichaam reageert daar onbewust op.

Tot slot
De vraag of lentekriebels bestaan lijkt hiermee ruim beantwoord. Als het voorjaar er aan komt willen we weer ondernemen, de vleugels uitslaan, zijn we actief en willen we veel meer buiten vertoeven. Dit gaat allemaal vanzelf, daar hoeven we in feite niets voor te doen dan te zijn en te voelen wat het nieuwe seizoen met ons doet.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl