Angsten zijn leermomenten

13-05-2021
Angsten zijn leermomenten

 

Angsten kunnen lastig en eng zijn. Ze kunnen je behoorlijk belemmeren in het bereiken van het leven van je dromen. 


Angsten heb je niet voor niets
Waarom ben je bang? Heel makkelijk: volgens veel psychologen zijn alle angsten die je hebt uiteindelijk terug te leiden naar de angst om dood te gaan. Dat klinkt misschien een beetje raar voor de meeste angsten die je hebt, maar toch is het niet vreemd als je er goed over nadenkt. Je lichaam en geest zijn constant bezig met overleven.

Angst beschermt je tegen de dood
Door bang te zijn beschermt je lichaam je tegen de dood. Als je bang voor iets bent wil je er namelijk zo ver mogelijk vandaan blijven. Zo hebben veel mensen hoogtevrees, angst voor slangen, angst voor spinnen, angst voor het donker en angst voor kleine ruimtes. Allemaal natuurlijke angsten die bedoeld zijn om je lichaam te beschermen.

Angsten kunnen je ook lastigvallen
Je wordt bang omdat je niet dood wilt gaan. Soms zijn deze angsten echter niet bepaald praktisch in het moderne leven. Sterker nog, sommige angsten kunnen je behoorlijk belemmeren. Ze kunnen je leven overheersen en je ervan weerhouden om het leven van je dromen te leven. Toch voel je de angst niet voor niets. Je kunt leren van je angst met de volgende oefening.

1. Je angsten benoemen
Wanneer je voelt dat je ergens bang of onzeker over bent wordt het tijd om je angst concreet te benoemen. Ga eens bij jezelf na waar je nu precies bang voor bent. Wat zou het ergste zijn wat er zou kunnen gebeuren?

Wanneer je voor jezelf opschrijft wat er in het ergste geval zou kunnen gebeuren merk je dat je angsten vaak irrationeel zijn. Zodra je het concreet op papier zet voor jezelf zie je pas hoe raar je angsten eigenlijk kunnen zijn.

2. Wat zeggen je angsten tegen je?
Het is nutteloos om steeds maar bang te zijn zonder er iets mee te doen. Als je angst voelt krijg je een directe kans om te groeien. Je ergste angsten zijn namelijk lessen die je jezelf geeft. Je kunt jezelf afvragen: “Hoe kan deze angst mij iets leren?”.

Dusss...
Herken wanneer je angst voelt, benoem je angsten concreet (hoe ziet het absolute doemscenario eruit en waar ben je dus echt bang voor?) en probeer een les te trekken uit deze angst. Zo kun je zowel de angst als de belemmering voor jezelf wegnemen als blijkt dat deze angsten irrationeel zijn.

Ontspanning Stop de stress! Deze website is gemaakt met de Websitemachine.nl