EMDR therapie
Uitspraak van iemand die EMDR therapie heeft gevolgd:
"De EMDR -sessies helpen, maar makkelijk zijn ze niet. Bewust nare herinneringen naar boven halen vergt doorzettingsvermogen. Toch gaat het langzaam steeds iets beter. Traumatische gebeurtenissen worden meer en meer gewone herinneringen, waardoor ze niet constant op de voorgrond aanwezig zijn."
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een relatief nieuwe therapie die helpt bij verwerken. Bepaalde gebeurtenissen kunnen diep ingrijpen in het leven van mensen en hun sporen nalaten. EMDR therapie is voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Dit kan een verkeersongeval, geweldsmisdrijf, verlieservaringen maar ook andere schokkende ervaringen zijn die nu nog steeds invloed op je hebben zoals pesten, krenkingen en emotionele verwaarlozing.
Wanneer je last blijft houden van herbelevingen, angstwekkende beelden, gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld, vermijdingsgedrag, nachtmerries of opdringende herinneringen na een schokkende/traumatische ervaring dan is EMDR therapie de juiste keuze. De effecten van EMDR leiden er toe dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken en hierdoor krijgt de schokkende ervaring steeds meer een plek in je levensgeschiedenis. EMDR therapie helpt je de herinneringen aan schokkende gebeurtenissen te verwerken waardoor klachten verminderen en verdwijnen.
Meer uitleg en/of een afspraak maken mail naomi@sistersremedies.nl
Een kleine greep uit welke klachten er reeds met EMDR succesvol zijn behandeld.
- Traumatische gebeurtenis als Inbraak in huis
- Overvallen zijn in huis
- Verkeersongeluk meegemaakt
- Angst voor rijden in het algemeen
- Allerlei angsten en fobieën
- Depressieve klachten
- Dwanggedachtes
- Gepest zijn
- Ruzie op de werkvloer met collega’s
- Slechte verhoudingen met de leidinggevende
- Traumatische bevalling
- Allerlei klachten die voortkomen uit de jeugd
- Slecht zelfbeeld
- Weinig zelfvertrouwen
- Paniekaanvallen
- Allerlei angsten en fobieën
- Depressieve klachten
- Verslaving
- Emotie eten
Hoe werkt EMDR?
Kort geschetst houdt de geprotocolleerde behandeling het volgende in:
De therapeut zal vragen aan de nare belevenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart.
Door het met de ogen volgen van de hand van de therapeut of het inzetten van andere vormen van bilaterale stimulatie wordt "het informatieverwerkingssysteem" in de hersenen gestimuleerd.
De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. De bilaterale stimulatie zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.
Wij werken samen met Hulp na Ongeval. http://hulpnaongeval.nl/medischezaken/gezondheidszorg/EMDR